Трети ден гори гората над Хвойна

OFFNews 30 август 2023 в 14:04 1034 0

Пожар

Снимка Южноцентрално държавно предприятие

Пожар над Хвойна

Над 1000 дка е засегнатата площ от пожара в боровата гора над село Хвойна, който гори трети ден. В гасенето на пламъците в района на Чепеларе участват над 100 представители на Южноцентрално държавно предприятие Смолян, Регионална дирекция по горите, пожарникари и доброволци. 

Има отделни огнища, които не са локализирани. Продължава работата и с тежката техника на Южноцентрално държавно предприятие, с която се осигурява достъп за противопожарните автомобили през труднодостъпния терен, правят се просеки срещу разпространението на огъня.

През нощта шест екипа на пожарната са дежурили, за да не се допусне разпространение на пламъците. Днес усилията също ще бъдат насочени огънят да бъде ограничен, за да не слезе към „Синият хан“ и с. Хвойна. 

Два хеликоптера от 24-та авиобаза – Крумово от състава на Военновъздушните сили участват и днес в гасенето на големия горски пожар в Родопите. Хеликоптер AS 532 AL Cougar изпълнява задачи по гасене на пожара от 08.30 ч сутринта, а в 11.10 ч от авиобазата излетя и хеликоптер Ми-17. Водоснабдяването се осъществява от микроязовири край Асеновград и от река Белишка над град Лъки. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати късно снощи екип на софийското доброволно формирование с нужното оборудване в с. Хвойна, за да се включи в гасенето на горския пожар. Днес към с. Хвойна пътуват и три екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ под ръководството на Красимир Димитров, за да подпомогнат работата на пожарникарите. Екипите на Столичната община се включват по искане на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки