Трайчо Трайков: Заповед за премахването на Капитолия от Борисовата градина през януари

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2021 в 08:23 4122 0

Заповедта за премахването на автокъща "Капитолия" от Борисовата градина може да бъда факт в началото на следващата година.

Това е уверил главният архитект на София Здравко Здравков районния кмет на "Средец" Трайчо Трайков, съобщи той във фейсбук. Трайков прави втори опит да се пребори с шест железобетонни фундамента с метални конструкции в парка на автокъща "Капитолия".

Първия път преписката ни е върната, защото някой в общинския строителен контрол си е променил мнението дали това са сгради, или нещо друго. Каквото и да са, време е да се махат, защото там е място за парк. Така че започваме да чакаме, обясни кметът. И уточни, след разговор с арх. Здравков, че "промяната в члена от закона, по който върви процедурата, се налага заради противоречива съдебна практика и с цел да сме в максимално съответствие с актуалните съдебни решения". 

На 23 юни тази година стана ясно, че собственикът на автокъща "Капитолия" трябва да върне терен от 1,6 дка на общинската фирма "Софийски имоти" ЕАД след 3 г. съдебни битки. Това обаче не сложи край на сагата с имота, защото теренът бе преотдаден на трето дружество и сега "Софийски имоти" трябва да започне дело срещу него. 

Въпросният терен e oбщинcĸa coбcтвeнocт, дaдeнa зa yпpaвлeниe нa "Coфийcĸи имoти" пpeз 1997 г. През 2003 г. общинската фирма продава на ЕТ "Минкин – Албена Минкин" единствената частна сграда на терена - 88,5 кв. м. първи етаж и 52 кв. м. втори етаж. Собственик на фирмата според Търговския регистър е Албена Георгиева Минкин - Асил. Именно там е офисът на автокъщата.

От мотивите на съда става ясно, че дружеството "Софийски имоти" едностранно е прекратило договора за наем, защото наемателят е нарушил клауза от договора - да не преотдава на трето лице целия имот или части от него без разрешение от общинската фирма.

Парцелът е преотдаден на "Софтрейд 2003" ООД с управител Салех Салим Асил – тоест, фамилията му съвпада с Албена Георгиева Минкин - Асил, която е наемателят по договора със "Софийски имоти". А другият управител е Петър Георгиев. 

Без разрешение върху наетия от общината имот са построени 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от метална конструкция, изпълнени без разрешение за строеж и без одобрени проекти. Именно затова те или трябва да бъдат премахнати, или ще останат в собственост на "Софийски имоти", като и в двата случая заплащане на извършените СМР не се дължи. 

Сега наемателите от ЕТ "Минкин – Албена Минкин" твърдят, че откакто са получили писмо за освобождаване на терена, не са били във владение, а там е била друга фирма – "Софтрейд 2003" ООД.

През 2019 г. кметът на София Йорданка Фандъкова пусна доклад до СОС, в който обяви сделките с Борисовата градина от времето на синьото управление на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови