След 3 г. битки и съдебни дела: Столична община почти изгони Капитолия от Борисовата

OFFNews 23 юни 2021 в 11:14 4261 1

Снимка kapitolia.com

Собственикът на автокъща "Капитолия", която се намира в столичната Борисова градина, трябва да върне
терен от 1,6 дка на общинската фирма "Софийски имоти" ЕАД. 

Така теренът от 1,6 дка за малко да бъде върнат реално на столичани. Но това не е краят на тригодишната сага с имота, който Столична община опитва да си върне. Причината - теренът вече е преотдаден на трето дружество и сега "Софийски имоти" трябва да започне дело срещу него. 

Въпросният терен e oбщинcĸa coбcтвeнocт, дaдeнa зa yпpaвлeниe нa "Coфийcĸи имoти" пpeз 1997 г. През 2003 г. общинската фирма продава на ЕТ "Минкин – Албена Минкин" единствената частна сграда на терена - 88,5 кв. м. първи етаж и 52 кв. м. втори етаж. Собственик на фирмата според Търговския регистър е Албена Георгиева Минкин - Асил. Именно там е офисът на автокъщата. 

От мотивите на съда става ясно, че дружеството "Софийски имоти" едностранно е прекратило договора за наем, защото наемателят е нарушил клауза от договора - да не преотдава на трето лице целия имот или части от него без разрешение от общинската фирма. 

Парцелът е преотдаден на "Софтрейд 2003" ООД с управител Салех Салим Асил – тоест, фамилията му съвпада с Албена Георгиева Минкин - Асил, която е наемателят по договора със "Софийски имоти". А другият управител е Петър Георгиев. Именно през "Софтрейд 2003" автокъщата осъществява вноса на коли, уточнява Медиапул. 

Без разрешение върху наетия от общината имот са построени 6 броя стоманобетонови фундаменти с чадър от метална конструкция, изпълнени без разрешение за строеж и без одобрени проекти. Именно затова те или трябва да бъдат премахнати, или ще останат в собственост на "Софийски имоти", като и в двата случая заплащане на извършените СМР не се дължи.

Сега наемателите от ЕТ "Минкин – Албена Минкин" твърдят, че откакто са получили писмо за освобождаване на терена, не са били във владение, а там е била друга фирма – "Софтрейд 2003" ООД. 

Според шефа на Софийски имоти Димитър Шивачев, цитиран от БГНЕС,  това са хватки за бавене на изпълнението на съдебното решение. Той уточни, че автокъщата притежава основната сграда, която се намира в терена, и при освобождаването му тя ще трябва да бъде отчуждена. 

Точно преди 2 години - на 25 юни 2019 г., Кметът на София Йорданка Фандъкова пусна доклад до СОС, в който обяви сделките с Борисовата градина от времето на синьото управление на града. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

23.06 2021 в 11:42

Фандъкова от картофения пояс, толкова години безплатно ли ги държи тия там?
В парк, авто къща е отвратително!