Quantcast

Топлинните счетоводители да станат търговци на парно, топлото ще поевтинее

OFFNews Последна промяна на 15 март 2016 в 06:36 3195 3

Парното ще поевтинее, ако фирмите за дялово разпределение станат търговци на парно. Така ще се сложи и край на монопола на "Топлофикация София", заяви Деян Дянков, един от тримата й омбудсмани, пред OFFNews. 

В момента има 12-13 толинни счетоводители, ако те започнат да купуват от "Топлофикация" енергия с отстъпка и да я продават на клиентите, конкуренцията помежду им ще доведе до спад на цените, обяснява той. Най-важното според него е, че при такъв пазар ще може, който продава, той да отчита и да контролира целия процес. В момента само 7% от клиентите на "Топлофикация София" са избрали тя да отчита топломерите им. А огромен процент от недоволните всъщност се оплакват от отчетите на топлинните счетоводители, обяснява Дянков. 

Хората се жалват, че в сметките не всичко им е ясно. Не всички знаят, че таксата за сградна инсталация в сметките за парно е включена в графата отопление на имот, обясни омбудсманът. Точно колко сме платили за тръбите за парно става ясно само в изравнителните сметки, сградната инсталация се изчислява според кубатурата на апартамента и се разпределя процентно между собствениците. Ако обаче в блока, в който живеете, някой краде парно - например обявил е нулево потребление, но си включва тайно радиаторите, сумата за "сградна инсталация" може да се окаже по-висока в сравнение с предишна година, уточни той.

Разводът с парното ще бъде възможен само при промяна в закона, ако хората си изградят хоризонтална инсталация, това не означава, че не дължат такса сградна инсталация, но загубата на топло ще е много по-малка. Принципът една тръба у дома, един топломер на входа на апартамента, на практика позволява и по-лесно да се ловят кражбите на парно, уточнява Дянков. 

На практика топлинните счетоводители не могат да заловят крадците на парно, те са само отчетници и посредници. За да се избегне влизането на техни представители по домовете, решението е единствено да се поставят топломери с дистанционно отчитане. Тогава сметките ще са на 99% реални и ежемесечни, а изравнителната с почти нулеви корекции в сумите. Това обаче е възможно, само ако всички апартаменти в съответната сграда си поставят такива топломери. Ако само един потребител на парно го направи, единствената му печалба ще е, че няма да му влизат за отчети в дома, обяснява Дянков. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.03 2016 в 11:34

Помните ли лакърдиите преди въвеждането на топлинни счетоводители: как ще сложим топломери и ще си намаляваме и увеличаваме когато си поискаме и така ще пестим страхотно. Какво се оказа? Че ни вързаха един за друг като три синджира роби. Ако ти си намалиш или изключиш парното, да не говорим за топлата вода, сметката скача при съседите. И настана отлив от клиенти на парното, невиждан дотогава. Верният ход е да се плаща единствено по показанията на топломерите. Сградни инсталации и прочие простотии се поемат от топлофикациите. Тогава хората ще знаят какво плащат. Като сметката за електричество, която не зависи от това дали съседът ти си свети денонощно или не.

15.03 2016 в 10:42

Да не повярва човек, глупост след глупост, простотия след простотия и как ще поевтинее топлото като посредниците, т.е. лапачите на готово стават все повече и повече, абе идиоти, спрете се бе, вярно раята е проста и търпелива, но не иска ни акъл, ни образование за да проумееш, че топлото ще поевтинее, ако отрежат далаверата на другарите посредници, да, ама не, червената мафия смуче от всякъде и от всичко, а раята трае, пък и нагли мръсници й хвърлят прах в очите с рИформи - "Парното ще поевтинее, ако фирмите за дялово разпределение станат търговци на парно", измет жалка и продажна!

15.03 2016 в 08:14

Тия, дето измислиха схемата с 'топлинните счетоводители' ако идат в затвора задълго топлото ще поевтинее.