Топлинните счетоводители да станат търговци на парно, топлото ще поевтинее

OFFNews 15 март 2016 в 06:36 3775 3

Парното ще поевтинее, ако фирмите за дялово разпределение станат търговци на парно. Така ще се сложи и край на монопола на "Топлофикация София", заяви Деян Дянков, един от тримата й омбудсмани, пред OFFNews. 

В момента има 12-13 толинни счетоводители, ако те започнат да купуват от "Топлофикация" енергия с отстъпка и да я продават на клиентите, конкуренцията помежду им ще доведе до спад на цените, обяснява той. Най-важното според него е, че при такъв пазар ще може, който продава, той да отчита и да контролира целия процес. В момента само 7% от клиентите на "Топлофикация София" са избрали тя да отчита топломерите им. А огромен процент от недоволните всъщност се оплакват от отчетите на топлинните счетоводители, обяснява Дянков. 

Хората се жалват, че в сметките не всичко им е ясно. Не всички знаят, че таксата за сградна инсталация в сметките за парно е включена в графата отопление на имот, обясни омбудсманът. Точно колко сме платили за тръбите за парно става ясно само в изравнителните сметки, сградната инсталация се изчислява според кубатурата на апартамента и се разпределя процентно между собствениците. Ако обаче в блока, в който живеете, някой краде парно - например обявил е нулево потребление, но си включва тайно радиаторите, сумата за "сградна инсталация" може да се окаже по-висока в сравнение с предишна година, уточни той.

Разводът с парното ще бъде възможен само при промяна в закона, ако хората си изградят хоризонтална инсталация, това не означава, че не дължат такса сградна инсталация, но загубата на топло ще е много по-малка. Принципът една тръба у дома, един топломер на входа на апартамента, на практика позволява и по-лесно да се ловят кражбите на парно, уточнява Дянков. 

На практика топлинните счетоводители не могат да заловят крадците на парно, те са само отчетници и посредници. За да се избегне влизането на техни представители по домовете, решението е единствено да се поставят топломери с дистанционно отчитане. Тогава сметките ще са на 99% реални и ежемесечни, а изравнителната с почти нулеви корекции в сумите. Това обаче е възможно, само ако всички апартаменти в съответната сграда си поставят такива топломери. Ако само един потребител на парно го направи, единствената му печалба ще е, че няма да му влизат за отчети в дома, обяснява Дянков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!