Разводът с парното е в ръцете на ВКС

OFFNews 11 март 2016 в 20:53 6339 6

Върховният административен съд е образувал дело за такса "сградна инсталация" за парното. То е по искане на националния омбудсман Мая Манолова. 

ВКС ще се произнесе, тъй като закона за енергетиката и този за защита на потребителите си противоречат по въпроса задължително ли е да плащаме и при свалени радиатори, тоест възможен ли е разводът с парното. Магистратите трябва да кажат кои разпоредби се използват при доставянето на топлинна енергия - тези от Закона за енергетиката или тези от Закона за защита на потребителите. 

В съобщението от ВКС пише:

Омбудсманът твърди, че в някои съдебни решения се приема, че доставката на топлинна енергия за сгради – етажна собственост, е колективна услуга, която ползва всички собственици на обекти в такава сграда и не е необходимо подписване на индивидуален писмен договор с доставчика на топлинна енергия, за да се приеме, че между тях има валидна облигационна връзка. В тези случаи според съда е налице специален закон (Законът за енергетиката), който изключва прилагането на общите разпоредби на Закона за задълженията и договорите и Закона за защита на потребителите, в частност разпоредбата на чл. 62, регламентираща „принудителната продажба на топлинна енергия” по отношение на необходимостта от изрично приемане на договорни клаузи и общи условия. Приема се, че в тези случаи не става въпрос за непоискана услуга, доколкото при закупуване на обект в сграда – етажна собственост, купувачът е известен, че сградата е с централно топлоснабдяване и е изградена съответната инсталация. Като собственик на топлофициран имот купувачът става и потребител на топлинната енергия.
Според омбудсмана в други съдебни решения се приема, че действително Законът за енергетиката визира, че всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда – етажна собственост, присъединени към абонатна станция, са клиенти на топлинна енергия и са длъжни да монтират средства за дялово разпределение и да заплащат определената цена за топлинна енергия. Но по силата на § 1 от Допълнителните разпоредби на ЗЗП при противоречие между разпоредбите на два закона, се прилагат тези, които осигуряват по-висока степен на защита на потребителите. С оглед на това правило разпоредбите на Закона за енергетиката се дерогират от тези на Закона за защита на потребителите и по-конкретно чл. 62. 

В момента таксата за сградна инсталация в сметките за парно е включена в графата отопление на имот, обясни за OFFNews омбудсманът на "Топлофикация София" Деян Дянков. Точно колко сме платили за тръбите за парно става ясно само в изравнителните сметки, сградната инсталация се изчислява според кубатурата на апартамента и се разпределя процентно между собствениците. Ако обаче в блока, в който живеете, някой краде парно - например обявил е нулево потребление, но си включва тайно радиаторите, сумата за "сградна инсталация" може да се окаже по-висока в сравнение с предишна година, уточни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови