Токсични отпадъци от миналия век отлежават под открито небе в плевенско село

OFFNews 10 февруари 2020 в 12:26 2570 0

Стари и негодни пестициди, затворени в огромни бетонни кубове, са останали от миналия век и отлежават под открито небе в село край Плевен, предаде Нова телевизия.

Грамадата от бетонни кубове са изрисувани с предупредителни знаци за особена опасност стоят от години край Крушовене.

"Хербициди ли са? Пестициди ли са? Никой не знае какво се намира в тези кубове. Част от тях са санирани, а другата не са", заявиха хората от селото.

Те твърдят, че от херметизираните капсули се носи миризма, а притесненията им се усилвали по време на сезонни валежи.

"Дъждът се стича и минава покрай контейнерите. Има наводнения по 1 м вода. Всичко става река, защото не се вижда, че е обработваема земя”, обясни жител на селото.

Според него никой не знае какво има в тези контейнери, а единственото, което е направено, е от два контейнера да стане един. 

В протокол от 2019 г., който е съставен от служители на Регионалната екоинспекция и служител на община Долна Митрополия, също се споменава за кафеникав теч и силна миризма от контейнерите.

Уведомена е и фирмата, която извършва гаранционното обслужване на бетонните кубове. Оттам връщат отговор, че проблемът е решен.

Кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска заяви, че през 2003 г. община Долна Митрополия решава съдбата на всички негодни, излезли от употреба пестициди, съхранявани във вече компрометирани складове. Според нея, когато е предприета тази мярка това е било единственото добро решение за всички.

Тя добави, че подобни кубове има в десетки общини в България и отпадъците се съхраняват по този начин.

Специална комисия определя опасните препарати да бъдат разположени върху 200 кв/м площ държавна собственост, част от бивше селскостопанско летище. Според документите вътре се съхраняват препарати, останали от някогашните аграрни комплекси и преди 15 години те били обезопасени и затворени.

На площадката има 21 броя контейнери за съхранение на негодни и излезли от употреба препарати за растителна защита подлежи на строг контрол. 

Кметът на Долна Митрополия каза, че са длъжни да ги наблюдават, но не вижда причина хората да се притесняват.

Когато забележим проблем, уведомяваме отговорните институции. Извиква се фирмата, която отстранява проблема, добави Цоновска.

От фирмата, която извършва мониторинг отговарят, че периодично се извършват посещения на бетонните кубове и след посещението през миналата година в село Крушовене не са установени проблеми. Те добавиха, че високо оценяват активността на гражданите и уверяват, че негодните препарати за растителна защита са изолирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови