Тестове за дрога в училищата иска бургаския кмет

Мариян Иванов 17 юли 2015 в 13:24 3655 1

Кметът на Бургас Димитър Николов

Закодателни промени, които да разрешат провеждането на тестове за наркотици в училищата иска бургаският кмет Димитър Николов. За целта вече е разговаряно с депутати по тази тема. Идеята е провокирана след поредица от срещи с родители около абитуриентските празници, когато са получавани много сигнали за употреба на дрога особено при по-големите ученици.

„Искаме да имаме законовата рамка, която да ни дава право в медицинските кабинети в училищата, при съмнение от преподавателите, от директора, да се правят тестове за наркотици на учениците от горните класове. По този начин ще има възпиращ и респектиращ елемент. Факт е, че голяма част от джобните, които родителите дават на децата си отиват за лека дрога, вече се купуват и по-тежки наркотици“, споделя Димитър Николов.

За инициативата вече е разговаряно с бургаски депутати, но е необходима национална подкрепа за това, добави кметът.

Паралелно с това се готви и промяна в общинската наредба за опазване на обществения ред, която да налага сериозни глоби на хванатите с наркотици. 127 досъдебни производства за разпространение и търговия на наркотици са образувани от началото на годината в бургаска област, от които са прекратени 32. Заради маловажност на престъплението, близо ¼ от хванатите с дрога остават ненаказани, затова от местната администрация са решили да ги ударят и по джоба. Липсва възпиращият ефект, смята председателят на общинския съвет Константин Луков:

„Идеята е да налагаме глоба, която да е чувствително завишена. Ще мислим за долна граница дали да е от 1000 лв. нагоре“, казва Луков.

За децата между 14 и 18 г., засега ще се ползва остарелият Закон за административните нарушения и наказания, където се предвижда порицание. Също ще има някакъв възпиращ ефект, ако порицанието се прочете пред учениците, смята Константин Луков. Глобата ще може да бъде налагана от всички контролни органи и тя ще е отделна от решение на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови