Цветанов: Когато бях министър, СРС-та бяха краен способ

OFFNews 01 април 2014 в 11:58 2482 1

Когато бях министър на вътрешните работи, винаги се е говорело, че специалните разузнавателни средства са краен способ.

Това каза пред журналисти бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след заседанието по делото срещу него, в което той отговаря по обвенения, че е възпрепятствал разследване срещу шефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров, като е отказал да разпореди подслушване. 

„Винаги, на всички национални съвещания, които са провеждани съвместно с прокуратурата, в периода, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, винаги се е говорело, че това е краен способ и винаги сме се стремели да бъдат ограничавани възможностите, да се използват толкова много специални разузнавателни средства”, обясни Цветанов.

„Ако погледнете, когато имаше период за много СРС, следващата година имаше намаляване – с около 3000 искания по-малко, в периода, в който съм бил министър”, каза още той.

За пореден път ексминистърът каза, че делото срещу него е политическо и че самият той е бил жертва на незаконно подслушване. 

Делото срещу него беше отложено за 13-и май заради неявяване на единствения призован свидетел - Цветан Иванов, който не се яви по здравословни причини. Той е подсъдим заедно с бившия вътрешен министър по друго дело - това за незаконно подслушване.

Съдът и страните по делото бяха категорични, че разпитът на Иванов е изключително важен, така че той ще се проведе евентуално на 13-и май, ако Цветан Иванов дойде в съдебната зала.

Съдът отказа да уважи искането на защитата за разпит на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев. Адвокат Менко Менков настояваше за разпита на Георгиев, за да бъде изяснен механизмът, по който в мандата на Цветан Цветанов е било разрешавано използването на СРС-та. Съдът обаче прецени, че в първоначалния разпит Георгиев е изяснил всичко, така че не се налага той да бъде разпитван отново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови