Цяло село преписва История славянобългарска в чест на Паисий

Диана Варникова 17 юни 2022 в 16:26 2407 1

Препис

Снимка Диана Варникова

Млади и възрастни подеха инициативата.

Жители на пазарджишкото село Лесичово - от ученици до майки, бащи, баби и дядовци, ще преписват „История славянобългарска“ в чест на няколко паметни дати, свързани с Паисий Хилендарски.

Тази година е обявена за година на Паисий Хилендарски от ЮНЕСКО - 300 г. от рождението, 60 г. от канонизирането му и 260 г. от написването на История славянобългарска, обясни за „OFFNews“ зам.-кметът на община Лесичово Веселина Милкова, която също се включи в проявата.

Инициативата е на местното народно читалище “Отец Паисий“ и на фасадата на читалището е поставен голям портрет с образа на автора на „История славянобългарска“. В парка пред сградата е поставена и шатра, където всеки желаещ може да седне и да се включи в преписване на откъси от книгата.

"Има интерес, хората харесват подобни инициативи и са горди, че в тези времена могат да се включват в полезни и родолюбиви прояви", коментира Милкова.

Тя допълни, че преписът на „История славянобългарска“ ще продължи до 1 ноември 2022 г. - Деня на народните будители, и в него могат да се включат и хора от съседните населени места в община Лесичово, както вече го направиха децата от Основно училище „Хр. Ботев“ в с. Калугерово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови