Църквата отбелязва Преображение Господне

OFFNews 06 август 2014 в 09:05 3472 0

Българската православна църква отбелязва големия християнски празник Преображение Господне.

На този ден се чества едно от най-значимите евангелски събития - явяването на Иисус Христос пред тримата си ученици Петър, Яков и Йоан. Това събитие се е случило, за да предпази апостолите от тъгата и съмнението при вида на христовото страдание и за да укрепи вярата им в Бог. Църквата установява отбелязването на този велик християнски празник още в първите векове на християнството, за да ни напомня, че Господ е навсякъде в нас, с нас и около нас.

В българската национална традиция 6-ти август е популярен като Преображение Господне. Този църковен празник се е превърнал в разказ за доброто и злото, за щастието и нещастието, за позволеното и непозволеното в живота, който винаги е бил подвластен на неговата особена езическа суеверност и необикновен респект към християнската религия.

Старо народно поверие е, че в нощта срещу Преображение Господне небето се отваряло и пред небесната врата заставал Господ. Този, който успеел само да го зърне, бил щастлив, а това, което си пожелаел се сбъдвало. Но, за да видиш Бог, трябвало да си чист като утринна роса в своите помисли и дела.

Днес Патриарх Неофит ще отслужи тържествена света литургия в столичния храм "Преображение Господне".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews