Свиленград и Тополовград обявиха частично бедствено положение заради мигрантите

OFFNews 23 септември 2022 в 11:35 3604 0

Бежанци

Снимка Архив БГНЕС

Бежанци

От 12 часа днес до 29 септември в общините Свиленград и Тополовград е обявено частично бедствено положение, съобщава БТА. Бедствено положение е обявено със заповед на областният управител на Хасково Минко Ангелов, а причината е мигрантският натиск на българо-турската граница.

Посочва се, че бедственото положение се налага и с цел избягване загуби на човешки животи, недопускане на значителни вреди на имуществото на населението и икономиката на страната, както препятстване настъпването на значителни последици за околната среда.

Подобно извънредно положение се въвежда за първи път в региона. Последното извънредно положение там е било въведено заради големите пожари през лятото.

Пред БТА областният управител Ангелов цитира справка на МВР, според която за периода от началото на годината до 18 септември 103 998 лица са се опитали да влязат незаконно у нас от Турция, което е с 3-4 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. За тази седмица броят на мигрантите, атакували браздата, е 5864 души, а за предходната - 5254 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови