"Света София" може да бъде превърната в джамия

OFFNews 29 ноември 2013 в 19:12 4471 9

Света София. Снимка: wikimedia
Света София. Снимка: wikimedia

Съвсем скоро "Света София" може да бъде превърната в джамия, съобщава Дойче веле.

Доскоро Турция строго съблюдаваше музейния статут на черквата. Преди броени дни обаче турският вицепремиер Бюлент Арънч застана пред "Света София" и се обърна към събралите се журналисти със следните думи: "Стоим пред "Света София" и душата ни усеща, че тя ни говори, иска да ни каже нещо. Какво ни казва?".

През последните две години Арънч превърна две византийски църкви-музеи в джамии: "Света София" в Изник и "Света София" в Трабзон.

Същевременно в проповедта си на тазгодишния Курбан Байрам главният духовник на Истанбул Мустафа Акгюз каза следното: "Синята джамия е препълнена, докато "Света София" стои празна. Колко още трябва да чакаме? Кога най-сетне "Света София" ще отвори врати за молещите се мюсюлмани? Един ден "Света София" отново ще бъде джамия - това е нашето искане".

В качеството си на главен духовник на Истанбул Акгюз е държавен служител. От което следва, че отправяйки подобни искания, той прогласява не личните си виждания, пише Дойче веле.

Преди десетина дни в турския парламент бе внесен съответният проектозакон. Той бе представен от Юсуф Халакоглу, депутат от националистическата опозиция, който аргументира претенциите на турските националисти към "Света София" с думите: "Това място е символ на нашата победа, символ на превземането на Истанбул от турците. Затова "Света София" трябва да ни бъде върната".

Превръщането на "Света София" в джамия е проект, който среща одобрение сред голяма част от турското население. Остава да се провери дали законите го позволяват, тъй като "Света София" е превърната в музей по времето на Ататюрк. "В тази страна досега беше възможно джамии да се обявяват за музеи, без да има законова основа за това. Но днес Турция е вече друга. Гледам към тази тъжна "Света София" и се надявам, че с Божия помощ скоро ще настъпят по-щастливи дни", заяви вицепремиерът Бюлент Арънч.

Гръцкото правителство разкритикува остро турските претенции към "Света София". "Византийските черкви са значима част от световното културно и религиозно наследство. Превръщането им в джамии е не само анахронизъм, но и необяснимо искане от страна на една държава, която иска да стане част от ЕС", заяви гръцкият правителствен говорител Константинос Кутрас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!