Quantcast

"Света София" може да бъде превърната в джамия

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2013 в 19:12 3424 9

Света София. Снимка: wikimedia
Света София. Снимка: wikimedia

Съвсем скоро "Света София" може да бъде превърната в джамия, съобщава Дойче веле.

Доскоро Турция строго съблюдаваше музейния статут на черквата. Преди броени дни обаче турският вицепремиер Бюлент Арънч застана пред "Света София" и се обърна към събралите се журналисти със следните думи: "Стоим пред "Света София" и душата ни усеща, че тя ни говори, иска да ни каже нещо. Какво ни казва?".

През последните две години Арънч превърна две византийски църкви-музеи в джамии: "Света София" в Изник и "Света София" в Трабзон.

Същевременно в проповедта си на тазгодишния Курбан Байрам главният духовник на Истанбул Мустафа Акгюз каза следното: "Синята джамия е препълнена, докато "Света София" стои празна. Колко още трябва да чакаме? Кога най-сетне "Света София" ще отвори врати за молещите се мюсюлмани? Един ден "Света София" отново ще бъде джамия - това е нашето искане".

В качеството си на главен духовник на Истанбул Акгюз е държавен служител. От което следва, че отправяйки подобни искания, той прогласява не личните си виждания, пише Дойче веле.

Преди десетина дни в турския парламент бе внесен съответният проектозакон. Той бе представен от Юсуф Халакоглу, депутат от националистическата опозиция, който аргументира претенциите на турските националисти към "Света София" с думите: "Това място е символ на нашата победа, символ на превземането на Истанбул от турците. Затова "Света София" трябва да ни бъде върната".

Превръщането на "Света София" в джамия е проект, който среща одобрение сред голяма част от турското население. Остава да се провери дали законите го позволяват, тъй като "Света София" е превърната в музей по времето на Ататюрк. "В тази страна досега беше възможно джамии да се обявяват за музеи, без да има законова основа за това. Но днес Турция е вече друга. Гледам към тази тъжна "Света София" и се надявам, че с Божия помощ скоро ще настъпят по-щастливи дни", заяви вицепремиерът Бюлент Арънч.

Гръцкото правителство разкритикува остро турските претенции към "Света София". "Византийските черкви са значима част от световното културно и религиозно наследство. Превръщането им в джамии е не само анахронизъм, но и необяснимо искане от страна на една държава, която иска да стане част от ЕС", заяви гръцкият правителствен говорител Константинос Кутрас.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2013 в 12:13

Тази сутрин,при Люба Кулезич,един "извънземен" от с.Ключ се изказа,че В.Сидеров е прероденият
В.Левски и затова толкова мрази турците/защото го били обесили.../някога...Та,нещо не се връзва с
"Сидер Ага"!

30.11 2013 в 10:30

Такова антитурско изказване е твърде неприемливо да се чуе от заклет фен на Бея, Гея и Злодея. Майсторе, внимавай кви ги цвъкаш, че другарите ще ти спрат хонорарите ;)

30.11 2013 в 10:26

И в Турция както и в България в момента се случват подобни неща - управляващите връщат двете държави много назад и ги отдалечават от запада. Турските управляващи мечтаят за великата Османска империя, а българските за великия Съветски съюз.
Дали турците и българите ще позволят да бъдат върнати в едни други векове, зависи от самите тях и ако позволят - ще бъде изцяло за сметка на тях.

30.11 2013 в 09:23

Правилно, ако пуйките осквернят Света София в Константинопол, българите трябва да превърнат Баня Баши в православен храм, Това му се вика "реципрочност".

30.11 2013 в 08:56

+++

30.11 2013 в 01:13

Неслучайно великият Ататюрк, в контекста на тогавашната полемика дали Св. София да бъде църква (както през Византийския период) или джамия (както през Отоманския), предлага и утвърждава решението тя да не бъде действащ храм на нито една от двете религии, а да стане музей, който да символизира обединената турска нация в цялото й многообразие. Мъдрост, която явно е недостъпна за политиците, управляващи Турция в момента.

29.11 2013 в 21:56

Ми какво очаквате да направят турчетата, след като Болен им поиска да ни връщат територия ....

29.11 2013 в 19:32

Пфт. Той Сидер Ага и серГЕЙ ни продадоха на турска партия, ти църкви.

Най-много Света Неделя да я направят на Джамия и после Маяма Нолова да ни обяснява как няма християни в тази държава - само някакви платени се разхождат с икони и кръстове.

29.11 2013 в 19:30

А неможе ли, сите теа джамии по София и БГ да бъдат превърнати в православни храмове, тъй като са символи на нашата победа над отоманщината. Разгеле да има културен обмен с турция.