Стотици посетиха президентството и видяха преписа на "История славянобългарска"

OFFNews 01 ноември 2019 в 11:35 2470 0

Лошото време не уплаши стотици столичани да се извият на опашка пред президентството. Хората чакаха реда си, за да се включат в инициативата в Деня на народните будители - Ден на отворени врати на „Дондуков“ 2, организиран от президентската институция. Първите посетители бяха посрещнати на входа от държавния глава Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Пред културни и просветни дейци в Гербовата зала президентът произнесе и кратко слово, в което поздрави всички българи по случая светлия празник.

„За будителството, като уникална българска духовна категория, няма времеви, пространствени и социални рамки. И в миналото, и днес будителите са свободните и просветените личности, които със слово, със знание, с талант и доблест отстояват българщината. Те гледат смело в бъдещето и будят духовете“, заяви Румен Радев.

За всички посетители имаше и специална изненада. В Гербовата зала, точно до националните символи, бе експониран и първият препис на Паисиевата „История Славянобългарска“, направен от Софроний Врачански.

„За мен е чест в Деня на народните будители да застана до книга, която е светиня за всеки от нас - „История Славянобългарска“. Тя е искрата ба Българското възраждане, синтезирала в себе си будителството, българското духовно величие и историческа смелост“, подчерта президентът.

Първият препис на книгата е направен от Софроний Врачански само 3 г. след написването на оригинала от Паисий Хилендарски през 1762 г. Безценната книга се съхранява в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Посетителите разгледаха Гербовата зала, кабинетите на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова, Огледалната зала и президентската библиотека. 

По традиция пред сградата на президентството се проведе и церемония по издигането на националния флаг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови