Стопани масово убиват прасетата си в силистренски села

OFFNews 04 септември 2018 в 13:15 4406 0

Стопани масово убиват прасетата си в силистренски села

Снимка bTV

Стопани масово убиват прасетата си в силистренски села. Причината е, че искат да избегнат възможността животните да бъдат евтаназирано заради опасността от африканска чума по свинете, съобщава bTV.

„Вместо да правим лютеница, правим мас. Вместо да ядем печен пипер, ядем кебап”, описва Донка Михайлова от с. Ветрен.

Хората с усмивка коментират, че неочаквано е настъпила "Коледа посред лято". Според местните власти обаче, това е най-практичното решение в момента.

„Кметът на града ни се обади да предупредим хората от селата по граничната зона по Дунава, да вземем мерки да си изколят прасетата, защото при нас най-бързо може да се получи заразяването от чума”, коментира кметът на с. Сребърна Георги Иванов.

Ивелин Статев, областен управител на Силистра, заяви, че така хората ще могат да си приберат животните във фризерите и да останат за тяхна консумация.

В община Кайнарджа пък ловните дружинки вече подготвят ровове, където евентуално да се заравят животните, ако бъде открита зараза по тях.

Междувременно днес се очаква да излязат първите проби за африканска чума, взети от прасетата в провадийското село Бозвелийско. То се намира в предпазната зона на огнището от болестта, разкрито в Тутраканци.

Екипите на Българската агенция по безопасност на храните приключиха с вземането на пробите снощи. След това кръвните тестове веднага бяха изпратени в София. Изследвани са абсолютно всички прасета в селото с изключение на сукалчетата. Успоредно с това е извършено и преброяване на свинете, които са се оказали общо 85. При положителен резултат всички свине в селото ще бъдат умъртвени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови