Столична община с изцяло електронни административни услуги

OFFNews 05 януари 2022 в 14:36 3150 0

Снимка Архив

Столичната община и 24-те районни администрации вече предлагат електронни услуги за всички административни дейности, съобщиха от Московска 33. 

От 4 януари общината е включена в портала, поддържан от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ). Гражданите могат онлайн да извършват проверка и плащане на местни данъци и такси, да правят адресна регистрация, да заявяват и получават удостоверение за граждански брак и др.

Предоставянето на повече електронни услуги за гражданите и бизнеса е един от приоритетите в програмата за управление на столичния кмет Йорданка Фандъкова. От юни 2020 г., когато Столична община се включи към Единния модел, до момента се наблюдава засилен интерес и ползването му за заявяване на е услуги. През 2021 г. се регистрира над 100% ръст на използването на електронните услуги през портала на Столична община спрямо 2020 г.

Чрез Единния модел гражданите и бизнеса имат възможност да заявяват, заплащат и получават електронни административни услуги и информация, свързана с тях, както на общинско, така и на национално ниво. 

Гражданите и юридическите лица могат да ползват Единния модел, както директно на сайта на ДАЕУ, така и чрез Електронния портал на Столична община в секция „Услуги“, където освен електронно подаване, потребителите могат да видят описанието на всяка услуга, начините на подаване, заплащане и получаване.

Системата е разработена и внедрена от екипа на зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови