Столична община и Шалом организират безплатна профилактика на детското очно здраве

OFFNews 30 март 2019 в 15:00 1694 0

Снимка pixabay.com

Столична община и Организацията на евреите в България „Шалом" организират безплатна профилактика на детското очно здраве през месеците април и май, съобщиха от "Шалом".

През двата месеца ще бъде извършен безплатен скринингов очен преглед на деца от 12 детски градини и учениците от I и II клас на 5 училища на територията на град София.

Тестът е неинвазивен и има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни заболявания, за да могат да бъдат лекувани децата навреме.

Партньори в инициативата са Университетската многопрофилна болница „Александровска“, Организацията на евреите в България „Шалом“, Лайънс Клуб София „Св. Иван Рилски“, Национална мрежа за децата и най-голямата верига специализирани детски оптики в страната.

"При прегледите се концентрираме върху деца на 5-8-годишна възраст, защото ако те имат мързеливо око, но се открие по-късно, почти е невъзможно да им се помогне. Проблемът може да доведе до слепота и се установява само с апаратура. Около 5% от малките имат мързеливо око. На място изследваме зрителната острота, рефракцията на очите на децата, установяваме дали имат кривогледство, дали имат нужда от очила. Прегледите се извършват с добре оборудван мобилен пункт, обстановката е предразполагаща и децата не се притесняват“, сподели доц. д-р Александър Оскар във връзка с предстоящата инициатива „Усмихнати очи“.

Той ще се включи лично в инициативата, като водещ детски специалист невроофталмолог.

През 2012 г. доц. Оскар стартира кампанията „Направи добро“ за безплатни детски очни прегледи, която продължава и днес с над 20 000 прегледани деца от цяла България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови