Стихотворението "Кино" от матурата

ОFFNews Последна промяна на 21 май 2014 в 11:38 18342 10

Никола Вапцаров
Никола Вапцаров

Вижте стихотворението "Кино" на Никола Вапцаров, върху което пишат дванадесетокласниците:

Отвънка беше шум
и светеха реклами.
В афиша
пишеше:
„Една човешка драма.“
Отвънка беше шум
и конника на Крум
се потеше
от стискане
в дланта ми.

И стана тъмно.
В белия квадрат
лъва на „Метро“
сънно се прозина.
И изведнъж — шосе,
след туй гора
и в дъното небе —
просторно, синьо.

И на шосето,
точно на завой,
се срещат две луксозни лимузини.
Това е нашия герой
и нашта героиня.

След удара
излиза джентълмен
и взема във ръцете си чилични
като перце примрялото момиче.

Отваря си очите —
те горят,
премрежват се
и гледат небосвода,
Да видиш ти какво момиче, брат —
като жребица от разплодник!…

В дърветата —
разбира се, славей.
Ръми над тях спокойно синината.
Примамлива и мека зеленей
оттатък шанците
тревата.

Един размазан Джон
целува страстно Грета.
По устните му —
сладостна лига…
Стига!

Къде е тука нашата съдба?
Къде е драмата?
Къде съм аз? Кажете!
В гърдите ни опрян е за стрелба
на времето барутно пистолета.

Та можем ли да любим
и скърбим
с наивната ви лековерност?
Гърдите ни са пълни с дим,
а дробовете ни — с каверни.

Така ли срещаме на път
любимите си
с лимузини? —
Изгрява любовта ни
в труд —
сред дим,
сред сажди
и машини.

И после… Сивия живот,
борба за хлеб,
мечти неясни;
и вечер — тесното легло,
в което неусетно гаснем…

Това е то.
Това е драмата.
Станалото —
е измама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.05 2014 в 12:52


Driver, ти звучиш квартално..
"Професор Балкански", случайно първото ти име да е Ганьо?

22.05 2014 в 10:12

Толкова тесногръдо е схващането, че Вапцаров, видите ли, бил комунист. Той преди всичко е гений, после - мечтател. В ритъма на неговото време така е смятал - това е бил идеалът и мечтата му за по-добър живот. Нима някой смята, че ако Вапцаров беше доживял българския комунизъм, би бил щастлив? Наистина ли има хора, които си мислят, че би припознал своите мечти в уредбата на оня грозен и срамен за България период? Та само комунистическото престъпление "Македония" би го накарало сам да си тегли куршума.

22.05 2014 в 01:01

Интересно как ярко комунистически поети останаха в училищната програма, докато голяма част от българската и световна класика отпадна.

Имам усещането, че това министерство е подарено пожизнено на червените динозаври за резерват за пропагандиране на болшевишки идеи.

А това конкретно "стихотворение" е просто кошмарно. Децата и без това са стресирани, дай сега да ги тъпчем и с подобна псевдопоетична плява.

22.05 2014 в 00:39

Е хора като Вапцаров са имали заблудата, че СССР е на прав път, защото острани са виждали доброто - изостаналата руска страна изведнъж започва да прави машини, тежка промишленост...хората имат достъп до образование и тнт...
Много западни автори също имат тази заблуда по това време, просто защото на милионите жертви на Сталин не им се е чувал гласа от Сибир, нито пък написаното от тях оцелява...има един Солженицин за милионна Русия.

21.05 2014 в 13:10

До Methodius27 : Баба ми и дядо ми са женени много преди 1944г. Дядо ми се е страхувал малко по 09.09.1944, защото през войната като учител е бил кметски наместник, по тогавашния закон, когато кметът е мобилизиран. Но се е разминало.
Обаче той винаги ме питаше, когато бях 3 месеца през ваканцията при тях ( те живееха на морето, където и аз съм израсъл ): от какво си почивам като ученик/студент ? И кой в края на краищата плаща за тези 3 месеца ? Тогава се смеехме. Той почина преди 10.11.1989г., но винаги казваше, че тази система няма да свърши добре. За тях времето преди 09.09.1944г. е било съвсем нормално, имали са всичко, както повечето им съселяни. И най-вече е било весело. Разказваха за хората, за седенки, за роднини. Е, били са млади. Но опит те имаха огромен. Баба беше специалистка по всякави къщни работи, по готвене, лекуване, по раждания, в стотици от които е помагала. Те са живели задружно. При тях чак през 1946г. се е разбрало, че е имало партизани, борби класови и пр. Войната обаче са я усетили, тъй като е имало реквизиции и са им взели един път Биволицата, която е имала огромно значение тогава за къщата.
Така че тази картинма не е реална. За Вапцаров може би, но не и за България.

21.05 2014 в 12:36

Sin, Нали осъзнаваш, че епохата, в която живее и твори Вапцаров е коренно различна от тази, в която са живели баба ти и дядо ти през 70те? Реално той е бил поддръжник на техните ценности, но преди ерата на комунизма. Трудно може да се прави сравнение между 70те и годините на Вапцаров.

21.05 2014 в 12:36

"С тези стихотворения да не би да искат да лишат младите дори от мечти ? " Ааа, то мечти има, за съжаление в повечко, за справка "Планета пайнер", че и на HD можем да си ги гледаме.

21.05 2014 в 12:32

Прекрасно стихотворение, което незаслужено някак е оставено в сянка, понеже винаги е бъркало в раната. На комунистите им мязаше на критика на соцреализма, а на капиталистите не им харесва истината за манипулацията на киното и медиите.

21.05 2014 в 12:32

До Sin
Оди и се гръмни бе .
 
X