Според 40% от българите ромите са най-големият проблем на държавата

OFFNews 29 юли 2015 в 15:55 7279 23

Снимка БГНЕС

39% от българите са на мнение, че ромите са най-големият проблем на България. 50% от българите пък са на обратното мнение.

Това сочи националнопредставително проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 26 юни и 2 юли сред 1011 пълнолетни българи от цялата страна.

В същото време обаче над 50% от участниците в изследването са на мнение, че големите престъпления се извършват от българи, а не от роми, като едва 24% са на противоположното мнение.

Една пета от анкетираните са признали, че са пострадали лично от роми, а 77% от българите – не са.

Относно интеграцията на ромите 60% от анкетираните са категорични, че ромите не могат да се интегрират, дори при положение, че има усилия на държавата в тази посока. 27% пък са на мнение, че ромите все пак могат да бъдат интегрирани.

Високият процент на българите, според които ромите не могат да се интегрират, има връзка и с недоверието към потенциала на институциите, подчертават от Галъп. Това се вижда и мнението на анкетираните по въпроса дали различните програми за интеграция на роми са ефективни. 

57% от българите са на мнение, че почти всички пари от тези програми се крадат, 30% не знаят, а 13% не са съгласни с това твърдение.

25% от участниците в анкетата смятат, че е най-добре всички роми да бъдат изгонени от България, а 57% от българите са на обратното мнение.

75% от запитаните са категорични, че ромите са оставени да си мислят, че имат само права, а 13% не са съгласни с това твърдение.

Заради скандалите с Гърмен и Орландовци са зададени въпроси и за заплахата за етническия мир в страната.

34% от българите са на мнение, че е имало сериозна заплаха за етническия мир, докато 47% са на обратното мнение.

Според 21% от българите отношението към ромите е несправедливо, а според 62% не е така.

В личен план едва 9% от анкетираните са казали, че биха се оженили за ром, като сред етническите българи този процент е едва 4%. нисък е делът и при турците – само 6%.

Около 70% от българите не биха приели и да имат ръководител, началник на полицейско управление, офицер от армията или вицепрезидент ром.

70% са категорични още, че не биха гласували за ром, представител на партията, която подкрепят, въпреки че е честен и компетентен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!