Спаси София предлага нова автобусна линия, ще свързва Овча купел и Младост 1

OFFNews Последна промяна на 05 февруари 2021 в 10:21 2959 0

Спаси София предлага нова автобусна линия 173 за по-добър транспорт в южните квартали на София, съветникът Борис Бонев е внесъл доклад в Столичния общински съвет, съобщиха от организацията. 

Линията ще свърже редица големи квартали с метрото, наземния транспорт, големите бизнес зони и обществени обекти като болниците Токуда и УМБАЛ „Свeта Анна“. Предлагам линията да свързва кв. Овча купел и бул „Цариградско шосе“, като преминава по бул. „Тодор Каблешков“, кв. Хладилника и бул. „Пейо Яворов“. Тя ще осигури директни връзки, които към момента не съществуват, и за хиляди софиянци ще представлява истинска алтернатива – без необходимост от прекачване или пътуване до центъра“, мотивира предложението си Бонев.

Според Спаси София така се осигурява директна и бърза връзка между квартали като Овча купел, Павлово, Бъкстон, Манастирски ливади, Гоце Делчев, Хладилника, Изток, Полигона и Младост 1, които в момента не са свързани и пътуването помежду им изисква прекачвания и загуба на време. Автобус 173 ще свързва шест радиални булеварди, две метро линии и три бизнес зони с десетки хиляди работещи – при бул. „България“, на Хладилника и около бул. „Цариградско шосе“. „Убедени сме, че линията ще бъде много натоварена, защото дава изцяло нова алтернатива за пътуване. С това целим привличане на нови пътници в градския транспорт, особено на работещите, които заради липса на алтернативи, масово ползват личните си автомобили и така участват в задръстванията и замърсяват въздуха“, допълват от Спаси София. 

„Предложената линия 173 ще създаде връзка на южните квартали с метростанция Витоша и Хладилника, както и с бул. „Цариградско шосе“, без необходимост от продължително пътуване до центъра или прекачване. Най-накрая ще има и градски транспорт до Токуда – една от най-големите болници в града, до която години наред няма никакъв транспорт“, убеден е Борис Бонев. 

За да се осигури по-бързо пътуване, в доклада си Борис Бонев предлага линията да се движи като експресна в част от маршрута си, избягвайки зоните със задръствания. „Метрото не може да покрие всички направление и затова е важно да създадем бързи и удобни връзки с наземен транспорт, които го допълват, казва той. Сред мотивите за въвеждането на новата линия е и подобреното обслужване на кв. Овча купел, като новата линия ще помага за извозването на хората от и до метрото и ще допълва съществуващите автобусни линии. 

От Спаси София призовават гражданите да подкрепят предложението като изпратят становище към Столичната община. 

Градските активисти припомнят, че предложението е обсъдено и подкрепено от четирите районни кмета, през чиито райони минава удължената линия – Овча купел, Витоша, Триадица и Лозенец. „Част от тях проведоха консултации с граждани и инициативни комитети, които също подкрепиха инициативата. Докладът вече е внесен и се надявам да бъде подкрепен от всички политически партии, казва още  Борис Бонев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X