Спас черпи за имен ден в деня на св. Николай Нови

Християните празнуват Възнесение Господне

OFFNews 17 май 2018 в 05:09 4728 0

Християните празнуват днес Възнесение Господне - Спасовден. Той се отбелязва винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден. 

Имен ден празнуват Спас, Спасимир, Сотир и производните им женски имена, свързани със старинната дума "спасител". Денят е и празник на хлебари, сладкари и шофьори.

На четиридесетия ден от Възкресението Исус се явил за последен път на своите ученици, беседвал с тях и ги извел от града на Елеонската планина, която е на около два километра от Йерусалим. Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял, се отделил от земята и, подет от облак, се издигнал бавно към небето при своя небесен Отец. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ и не могли да откъснат поглед от чудната гледка.

Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади. 

На този ден е разрешена на младите булки забежка с чужд мъж и оттам идва изразът "Те ти, булка, Спасовден".

Вярва се, че ако на Спасовден вали, реколтата ще е богата.

Православната църква почита днес и софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови.

Той е роден в гр. Янина, отрано изучил обущарския занаят и се трудил като такъв до края на дните си. Поради красотата и начетеността си, Николай бил забелязан от турските големци, които многократно искали да приеме ислямската вяра. Поради категоричния му отказ да посещава джамията, той бил подложен на тежки изтезания. Твърдо пазейки Христовата си вяра, Николай бил убит с камъни на 17 май 1555 г. при местността Три кладенци.

В градинката на ъгъла на улиците „Опълченска” и „Пиротска” се намира единственият храм, посветен на Христовия мъченик, един от най-големите и красиви храмове в столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови