СОС даде зелена светлина на плана за модернизация на Топлофикация София

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2021 в 15:20 715 0

Столичният общински съвет прие план за модернизация и финансов модел от подробния план за модернизация на “Топлофикация София” ЕАД.

Проектът се изпълнява от американския консултант „Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг“ ООД, съгласно договор между Столична община и Агенцията за търговия и развитие на САЩ за безвъзмездно финансиране. Планът включва техническа, оперативна и финансова стабилизация, модернизация на мощностите и управлението на дружеството.

След днешното решение на СОС кметът на Столична община и изпълнителният директор на „Топлофикация София“ ЕАД ще започнат изпълнението на препоръките от плана, които ще координират с държавните институции, включително Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Министерството на екологията и ресорните комисии в Народното събрание.

Според американските експерти, реализацията на плана би осигурила: финансова стабилност и възможност за обслужване на съществуващия дълг и възстановяване на разходите за подобренията; стабилност и непрекъсваемост на топлоподаването чрез изграждане на съвременни мощности и интегрирана мрежа; социално приемливи цени за над 1 милион софиянци в дългосрочен план; понижаване на емисиите на азотни оксиди, съгласно Директива 2012/27 на ЕС; чувствително подобрено качество на обслужването и клиентската удовлетвореност.

Част от предвидените стъпки за модернизация на дружеството са изграждане на нова високоефективна ко-генерация в ТЕЦ „Люлин“ и в ТЕЦ "София-Изток“ с мощности от 240 MW, инсталиране на нови котли и осигуряване на свързаност между ТЕЦ-овете и подобрения на топлопреносната мрежа.

В рамките на проучването експертите от САЩ направиха анализ и проучване на техническото и финансовото състояние на дружеството, правната рамка и структурата му на управление.

„Предложеният план ще превърне „Топлофикация София“ в модерно и високоефективно дружество, отговарящо на европейските екологични изисквания“, заяви Прошко Прошков, председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичен общински съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови