Софийският университет крие с какъв успех класира кандидат-студентите си

Александра Маркарян 18 юли 2018 в 11:22 20967 4

С какъв успех се влиза в различните специалности на Софийския университет? За първи път тази година най-старото ни висше училище реши, че медиите, респективно българските граждани, няма да научат отговора на въпроса. Традиционно подаваната от СУ информация бе спестена в прессъобщенията му и след първото, и след второто класиране, обявено на 17 юли.

Затова попитахме писмено с какви оценки влизат последните приети по специалности, колко от тях са се явили на изпити в СУ и колко са кандидатствали с оценките от държавните зрелостни изпити. (За по-голямата част от специалностите студентите могат да избират, това не важи за регулираните специалности, каквито са "Право", "Фармация" и "Медицина".)

От ръководения от Боряна Коларова отдел "Информация и връзки с обществеността" ни отговориха: "Не разполагаме с подобна статистика".

Кандидат-студентите могат да проверят само своето класиране, като изпишат входящия си номер и ЕГН в електронната система на Университета. Всички останали нямат право на достъп до обобщената информация, която например би ги ориентирала за входното ниво на бъдещите им колеги и, съответно, за нивото на Университета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5005

4

Marina15

07.08 2018 в 01:32

Българинът както винаги коментира без да е прочел....
А към журналистката Маркарян, миличка, ако беше отворила сайта на университета, щеше да разбереш защо информацията се “крие”. Те са си го написали ама кой да чете....
В сила е новият регламент на Европейската комисия за защита на личните данни и заради него не може да се публикуват имена на студенти в интернет и техните резултати..

11671

3

безпартийна

18.07 2018 в 17:46

Естествено, че ИМАТ такава статистика. Как иначе може изобщо да се проведе класиране. Най-малкото, което можеше да дадат са минималните балове за всяка специалност. Явно обаче е, че те са трагични. Процентното съотношение 80:20 (по Иво Христов) се отнася за всички възрастови групи, вкл. и кандидат-студентите.

12130

2

borisboris

18.07 2018 в 14:56

Е8ати мизерията. Явно СУ е пълна кочина вече. Щом не знаят и колко са кандидатите, и какви са им оценките явно е време бардака да спуска кепенци.