София подкрепи деня на солидарност към мигрантите с шествие

OFFNews 12 септември 2015 в 19:47 8395 21

София подкрепи деня на солидарност към мигрантите с шествие

Снимка OFFNews

София се включи в деня на солидарност към имигрантите от Близкия Изток и Северна Африка, които търсят убежище в Европа. Днес в редица европейски столици се проведоха подобни шествия. Надсловът на днешния ден е:  „Европа казва: Добре дошли!”

Няколко десетки демонстранти излязоха в центъра на София със скандирания "Жертви на терора не значи тероризъм". Шествието тръгна от Женския пазар, а след това се отправи към сградата на Европейската комисия на ул. „Г.С. Раковски”. Хората издигнаха плакати с лозунги: „Нелегална е ксенофобията, не хората!”. Шестващите искат намиране на сигурни пътища за мигрантите и спиране на връщанията по дъблинските споразумения, съобщава БГНЕС.

Докато групата демонстранти в защита на бежанците се събираше обаче друга група протестиращи се изправи срещу тях и се обяви, че са против вълната, която залива Европа и Балканите. Стигнаха до размяна на остри словесни реплики, но след това шествието тръгна по пътя си и протича спокойно. Акцията е част от международната инициатива #RefugeesWelcome, в рамките на която граждани на 27 европейски страни, САЩ и Австралия се събират, за да покажат съпричастност към трагедията на търсещите спасение от война, насилие и нищета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!