Собствениците на имоти да плащат, независимо дали живеят в тях

Омбудсманът предлага промени, за да намалеят съседските войни

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2019 в 08:49 11555 3

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с шест препоръка за промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). 

„Макар че законът установи някои добри практики, съществуват все още редица проблеми в отношенията между собствениците в сгради в режим на етажна собственост, както и между собствениците и органите на централната и местната власт“, пише доц. Ковачева. Тя посочва, че препоръките са провокирани от множеството жалби и сигнали, които постъпват в институцията, основно заради скандали във входовете и неразбирателство между съседите, когато трябва да се събират средства или да се извършват спешни ремонти.

Сред препоръките на омбудсмана за промени в закона е увеличаване на правото на местните власти да упражняват контрол по прилагането на закона. „В своята работа непрекъснато се сблъсквам с проблеми на гражданите, при които основният принцип на закона - „саморегулацията“ не е изпълним. В много случаи собствениците не могат да стигнат до еднозначно решение и да управляват правилно етажната собственост. Това води до засилено напрежение сред живеещите в сгради в режим на етажна собственост. В тези случаи те имат нужда от местните власти, които да служат за арбитър по възникналите проблеми между тях. 

Друго предложение на омбудсмана е да се прецизира уредбата на вноските за управление и поддръжка на сградата по отношение на собственици, които не обитават жилищата си. Според сега действащия закон, те могат да не плащат, което води до несправедливо разпределение на разходите. 

„В този смисъл е добре да се обмисли възможността при разпределянето на разходите за поддръжка на общите части същите да се дължат от собствениците без оглед обитаемостта на самостоятелните им обекти предвид разходите за абонаменти и услуги в сградата, които се плащат непрекъснато“, пише още омбудсманът. 

Облекчаване на кворумите за провеждане и вземане на решения на общото събрание на собствениците, е друга от препоръките на доц. Ковачева. Това е необходимо с оглед на нарастващия брой необитаеми жилища в сградите и на незаинтересовани собственици, които не присъстват на общите събрания в сгради в режим на етажна собственост.

Писмото на омбудсмана е свързано и с инициативата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изготвяне на проект за изменение на ЗУЕС. Срокът за предоставяне на идеи за промяна беше до 15 април т.г., но и до момента няма публикуван проект за обществено обсъждане.

„Надявам се, че изложените проблеми и препоръки ще бъдат обсъдени и взети предвид при изготвянето на законопроекта“, пише доц. Ковачева до министър Аврамова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

3

трафоПОСТ

23.12 2019 в 15:04

Мисля, че има параграф, по който с решение на дом.съвета се взима решение с болшинство за запор на имота. Не можете да го принудите да плаща, но като реши да го продава, ще трябва да си плати.

6500

2

petio01

23.12 2019 в 11:29

В моя вход от 18 апартамента 4 са празни, в 3 хора идват от дъжд на вятър. Перспективата е след 10-тина години да е ненаселен. Поддръжката вече е почти на спонсорски начала. Ситуацията е "пътя не види", както казваше баба ми. С писма от омбудсмана няма как да се оправи, освен ако Господ не се намеси.
Ами селата - в моето от 5500 души през 60-те са останали 500 - най-младите по на 70 години. 9 от 10 къщи са пред рухване, обхванати от нещо подобно на хмел. По улиците се разхождат лисици, а край селото скитат банди чакали. И това на 30 км от Търново в най-плодородната част на Северна България, с минерална вода, запустял балнеосанаториум, плувен басейн, лятно кино, асфалтирани улици и три училища, от които нито едно не работи.

13758

1

voododoll

23.12 2019 в 10:27

От 108 апартамента във входа ни 5 не плащат. 3ма живеят в чужбина за постоянно и 2 ма просто винаги имат причина да не плащат. Срещу тези в чужбина дори да заведем дело, няма да се случи нищо. А тези дето не плащат са натрупали задължения от около 90-100лв на апартамент. За да заведен дело ни искат около 300-359лв на дело. Къде е смисъла?