СО успокои министър Шишков - искаме си парите от ЕС за 'Графа' и жълтите павета

OFFNews 11 ноември 2022 в 12:22 1316 1

Среща на Фандъкова и Шишков

Снимка Столична община

Министър Шишков и кметът Фандъкова се срещнаха за ремонта на столичния център

Столична община внася днес документите за удължаване на административния договор по Оперативна програма "Региони в растеж" на срока на проекта за обновяване на централната градска част“ с 6 месеца. 

За това се разбраха столичният кмет Йорданка Фандъкова и служебният министър Иван Шишков още в началото на седмицата на работна среща. Анексът не удължава договорите с изпълнителите на ремонта на "жълтите павета", както популярно се нарича обновяването на зоните около катедралата "Ал. Невски", пл. „Народно събрание“, ул. „Шишман“ и ул. „6 септември“ - зона 4, и на зона 2 - извършените до момента ремонтни дейности по ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Солунска“.

На практика "жълтите павета" и Графа са един и същи договор за МРРБ и Столична община и един проект, разделен на отделни зони. С анекса срокът, в който Столична община може да верифицира средства по ОПРР пред МРРБ, се продължава до септември догодина. 

Министър Шишков, който бе главен архитект на община "Триадица" и напусна след инцидента с павилиона пред болница "Иван Рилски" със загинало момче, изрази обаче притеснения, че Столична община още не си е поискала парите за ремонта на Графа. 

Заради прекратяването на договорите с предишния изпълнител Столичната община беше спряла процеса по разплащане, стана ясно на срещата Фандъкова-Шишков от думите на кмета. 

Злополучният изпълнител е Джи Пи Груп. Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" свърши през май 2019 г. Тогава Джи Пи Груп, проектантът А.Д.А. и надзора бяха глобени общо 290 000 лева. 

Според Шишков, за да си получи общината евросредствата, трябва да мине проверка от МРРБ. Гаранцията на Графа изтича през декември и - ако се наложи ремонт след проверката, той ще трябва да се плаща от бюджета на Столична община. Парите по европрограми обаче не предвиждат средства за поддръжка и получаването им по ОПРР няма отношение към ремонта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови