Ремонтът на Графа свърши, 290 000 лв. санкции за Джи Пи Груп, проектанта и надзора

Пейката на Славейкови се върна на площада реставрирана

OFFNews Последна промяна на 29 май 2019 в 14:09 5765 3

Снимка Транспорт за София

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" свърши, 109 хил. лв. са наложените санкции за незадоволителното му качество на изпълнителя Джи Пи Груп. 

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. „Участниците в проекта са много и всеки от тях носи отговорност – проектанта, отговорната фирма, изпълнителите и всички, които от страна на Столична община отговаряха за този проект“, обясни кметът на София, цитирана от Фокус. Фандъкова се извини на гражданите за неудобствата, които възникнаха по време на изпълнение на проекта. 

Цялата площ на зоната за ремонт е малко над 40 дка, недобре изпълнени дейности има на около 15 дка. „И точно в тези участъци е наложена максималната санкция от 5% от всяка дейност“, уточни Фандъкова.

Тя посочи, че на места е допусната различна големина на фугите, както и недостатъчно фугирано. „Констатирано е и некачествено озеленяване на определени зони, както и недобре оформена и завършена настилка и недобре подредена настилка на някои от капаците на ревизионните шахти“, обясни Фандъкова.

8 години е гаранцията на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, припомни още кметът. 

Проектантът А.Д.А. е с наложена неустойка от 10% от стойността на договора за проектиране на Зона 2, която е в размер на 35 хил. лв. Това е основно заради факта, че при реализиране на проекта измерванията показаха, че надлъжния наклон на участъка между ул. „Раковски“ до ул. „6-и септември“ е нулев, което налага допълнителни дейности по отношение на отводняването на тези участъци, които не бяха заложени в проекта“, обясни Фандъкова. 

Кметът на София припомни, че още миналата година е наложила максимална санкция на надзора в размер на 86 200 лв. „Така че общият размер на санкции за всички участници в проекта до този момент е 290 хил. лв. Всеки от участниците има своята отговорност и трябва да я понесе“, коментира Фандъкова. 

Легендарната пейка на Славейкови се върна на площад "Славейков" след реставрация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3493

3

zuljin

29.05 2019 в 22:08

Жалка МИЛИЦИОНЕРСКА история...

8005

2

Doxen

29.05 2019 в 18:12

За да е по-HUBAVO, затова.

2000

1

Иво

29.05 2019 в 17:09

Видно е, че на площад Славейков не е възстановен втория, успореден ред с дървета. вместо него - железа. Защо?
 
X