СО ще финансира проекти за реставрация на 'Синият лъв' и още 6 сгради

OFFNews 21 февруари 2022 в 13:03 1302 0

Седем емблематични сгради в центъра на София, сред които "Синият лъв", ще бъдат реставрирани по програма “Културно наследство”. 

Програмата е приета от СОС през 2019 година по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова и нейна основна цел е подкрепа на усилията на гражданското общество за опазване на недвижимото културно наследство на територията на Столична община и насърчаването на собствениците на недвижими културни ценности за извършване на необходимите дейности по опазването, реставрацията, консервацията и социализацията им, съобщиха от Столичния общински съвет. 

На заседанието си в четвъртък градският парламент ще гласува предложението на главния архитект, което предвижда финансирането за цялостно обследване на сградите, съставяне на технически паспорт и изготвяне на инвестиционните проекти, заплащане на такси за съгласуване/одобряване на същите, издаване на разрешение за строеж и разходите по авторски надзор на проектантите по време на строителството. 

Експертният и програмният съвет на Програма „Културно наследство“ след класиране са одобрили 7 и две резервни сгради от общо 21-о подадени заявления за възстановяването на стари емблематични здания в районите „Оборище“, „Средец“ и „Възраждане“. Адресите са: бул. „Ст. Стамболов“ № 52; ул. „Леге“ № 3; бул. „Кн. Мария Луиза“ № 65; ул. „Ген. Паренсов“ № 4; ул. „Ив. Вазов“ № 6; бул. „Хр. Ботев“ № 101; ул. „Княз Борис I“ № 143. 

Резервните обекти са на ул. „Добруджа“ № 7 и на ул. „Московска“ № 21. 

За нас е важно да съхраним красивия исторически облик на София и правим възможното в тази ситуация, но въпросът с опазването на културно-историческото ни наследство трябва да се реши на национално ниво, настоява председателят на СОС Георги Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови