Сложили охрана на президентшата, защото била застрашена

Юлиан Христов Последна промяна на 17 февруари 2017 в 10:50 18964 27

Сложили охрана на президентшата, защото била застрашена

Съпругата на президента Десислава Радева е с охрана от Националната служба за охрана (НСО), тъй като имало заплаха за сигурността ѝ. Това става ясно от съобщение на службата, във връзка с публикации в медиите, че Радева се вози в автомобил на НСО и има охрана. 

Традиционно, от НСО се оправдават, че мотивите за охраната не могат да бъдат оповестени, тъй като са държавна тайна. От там обясняват, че решението за охраната е взето от комисия, в която влизат началникът на НСО Ангел Антонов, главният секретар на МВР Георги Костов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

Неведнъж с решения на комисията са оправдавани решения, за които не е съвсем ясно каква е мотивировката. В същото време новият Закон за НСО разширява значително кръга от лица, които могат да се ползват от облагите на службата. 

В съобщението на НСО за конкретния случай е посочено единствено, че законът позволява членовете на семействата на президента, на премиера и председателя на Народното събрание да имат охрана, когато "се констатира наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице/а или рискове от извършване на посегателства срещу личността му/им, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК".

По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната, се посочва още в съобщението от НСО.

От справка на службата, изготвена по запитване на OFFNews, става ясно, че във вила "Калина", където са настанени президентът Радев и съпругата му, не са правени подобрения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22094

28

Стефан

17.02 2017 в 18:40

Тя? Не разбира се. Аз се моля господин генералът да успее да я озапти преди да стане беля, тя сама няма да спре и умряла.

25215

27

Лопе де Вега

17.02 2017 в 18:02

Коменданте, отлично разбираш, че нямам нищо против да съществува такова чудо и у нас. Засега има само пореден опит на т.н. журналисти да набият в главите на народонаселението нещо чуждо нам. Така създадоха св. Валентин, патриаршеската катедрала, ДАЕШ, да изреждам ли още? Иначе да, ако има нужда, но както писах вече, по съответния ред и закон. Колкото и да ми е неприятно, напълно се присъединявам към мнението на Стефан. Тази жена ще се тика къде ли не. Дано има достатъчно ум и интелект да не прави бели.

Шабат шалом!

Поздрав!

22094

26

Стефан

17.02 2017 в 17:27

НСО па какво са виновни? Хора под пагон - каквото им кажат - това и правят.
Между другото, в качеството си на каква има кабинет в Президентството? Каква длъжност заема?
Мда. Мъжът и явно не от вчера има ядове с нея. Страхувам се обаче, че тая жена се превръща в проблем за цялата държава. Вече. Да вземе да озапти някак тщеславието и, преди да го вкара в истинска беля.

3504

25

Кой ли пък може да я заплашва??

Този както изглежда ще бъде най-безгръбначния президент..

73928

24

El Commandante

17.02 2017 в 15:17

Лопе, надявам се че всички сме на една страница тука и приемаме че под "Първа дама" всички разбираме "жената на резидента, къде изглежда прилично, ходи с него по света и се занимава с некакви благотворителни хави" нали така?

По тази линия МНОГО ЯСНО че требва да се охранява от НСО, како и целото семейство на Президента, въобще не разбирам как това може да се подлага на дискусия...

25215

23

Лопе де Вега

17.02 2017 в 15:13

Никога не сме имали първа дама, защото това е ябанджийска измислица, нямаща място в нашите стройни редици.

Сериозно - просто няма такъв дзвер. Ако много напъва Радевица да се пъчи най-отпред, създава се регламент, нключва се в държавния протокол и т.н. Няма да дразня почитаемите колеги с "краварията", но може да вземете за основа Франция, например. Да не пропусна - определя се и областта на обществените и задължения. Примерно, естествено, докато не се създаде нужната традиция.

Поздрав!

73928

22

El Commandante

17.02 2017 в 14:43

"Изключая Мария Желева - следващите не бяха особено агресивни в желанието си да се показват"

Реално единствената първа дама която сме имали се казва Антонина Стоянова.

Желеви беха некакви плашила и двамата.....

12009

20

Nik68

17.02 2017 в 13:25

Тепърва ще имаме ядове с госпожата. В контекста на течащите проверки по министерства - не беше ли тя назначена за PR на ВВС - от тогавъшния си любовник, сегашен съпруг и президент - носител на промяната, а тя първа дама, запълнила една огромна празнината в сърцата на българите, след няколко мандата на незабележими първи такива. Изключая Мария Желева - следващите не бяха особено агресивни в желанието си да се показват, камо ли охрана да им сложат и да ги возят от НСО.