След поредното убийство: Протест срещу насилието над жени ще блокира Орлов мост

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2018 в 16:11 4710 7

Протест срещу насилието над жените в България ще затвори Орлов мост на 26 ноември. Той е организиран от Българския фонд за жените след поредното жестоко убийство у нас. Вчера 26-годишен мъж от столичния квартал "Надежда" уби майката на детето си и собственото си момиченце.

Протестът се организира по повод Международния ден за борба с насилието над жени, който се отбелязва на 25 ноември.

Според организаторите му с отхвърлянето на Истанбулската конвенция политиците ни и Конституционният съд са се вслушали в гласа на фалшивите новини и в истерията, създадена от „ловците на джендъри“.

От Българския фонд за жените обявиха и шокираща статистика - от началото на годината 22 жени са убити от своите бивши или настоящи партньори, а три деца са загинали от собствените си бащи.

"Ако ви омръзна всяка седмица да четете новини за пребити и убити жени, ако сте жертва на насилие, ако сте приятели или роднини на жени, които и в момента са жертви или вече не са сред нас, ако сте просто нормални хора, на които им ПИСНА от политическо бездействие, безочие, наглост и фалшиви новини, ще дойдете на протест. Ще дойдете, за да поискаме адекватни мерки и законодателство. Ще дойдете, за да покажете нулевата си толерантност към насилието над жени. Или няма да дойдете и ще си продължаваме така!", пишат организаторите на протеста.

Само за няколко часа над 1000 души са заявили участие и подкрепа за събитието на Орлов мост.

Ето и целият призив на организаторите:

22 мъртви жени, убити от своите бивши или настоящи съпрузи/партньори. 3 мъртви деца, убити от своите бащи. Само от началото на 2018 година. 

На всеки 2 седмици една българка е убивана. България е ГРОБИЩЕ ЗА ЖЕНИ.

България отхвърли Истанбулската конвенция и се наредихме по начин на мислене до Русия и Азербайджан. Българските политици и Конституционният съд се вслушаха в гласа на фалшивите новини, в истерията, създадена от „ловците на джендъри“.

22 убити жени и 3 деца. И нито дума от ГЕРБ, от БСП и Корнелия Нинова, от Обединените патриоти, от БПЦ, от религиозно-фундаменталистките организации, които милееха за българската нация, за българските жени и деца, застрашени от „джендъра“. Милееха за „традиционните ценности“ и „традиционното българско семейство“, в което да си жена е смъртоносна опасност.

Почти цяла година по-късно депутати внасят предложения за промени в НК и криминализиране на домашното насилие. И отново – нито дума за превенция. Нито дума за полово-базирано насилие. Нито един разкрит кризисен център за помощ на жертвите на насилие. Нито една национална кампания срещу насилието. НИЩО. Само едни 22 мъртви жени, които трябва да лежат на съвестта на цялото ни общество.

Ако ви омръзна всяка седмица да четете новини за пребити и убити жени, ако сте жертва на насилие, ако сте приятели или роднини на жени, които и в момента са жертви или вече не са сред нас, ако сте просто нормални хора, на които им ПИСНА от политическо бездействие, безочие, наглост и фалшиви новини, ще дойдете на протест. Ще дойдете, за да поискаме адекватни мерки и законодателство. Ще дойдете, за да покажете нулевата си толерантност към насилието над жени. Или няма да дойдете и ще си продължаваме така!

26 ноември 2018 г. | 18:00 часа | пл. "Орлов мост"
Протестът се организира по повод 25 ноември, Международен ден за борба с насилието над жени

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

7

SC

31.10 2018 в 17:27

Мда, пак същата мантра, че ако бяхме приели конвенцията, домашното насилие изведнъж ще изчезне. Па и май си вярват.

22099

6

Стефан

30.10 2018 в 20:51

След поредния "протест", чиято очевидна единствена цел е личната популярност на хора, които не познават и роднините им, аз ще съм склонен да напиша заявление в прокуратурата. Например, за възпрепятстване на свободата ми на движение по Орлов мост.

3019

5

Ocas

30.10 2018 в 18:39

defrgt наистина ли мислиш ,че ако жена ти те тормози психически имаш право да я убиеш? А детето ти? И него заради "фактологията?

9214

4

XR4

30.10 2018 в 18:34

Като го гледам завалията от снимката какъв муньо е си представям колко трябва да са му тровили живота, та да му залепне релети до степен да гърми наред(в т.ч. и себе си)...

8076

2

elbarbudo

30.10 2018 в 17:24

Как истанбулската конференция ще ме спре ако реша да утрепам жена си?