Слънчево и ветровито днес, сняг - в сряда, само в сряда

OFFNews 06 януари 2023 в 04:00 1196 0

Ято птици

Снимка БГНЕС

Ято птици

Слънчево и ветровито ще е времето днес. Минималните температури ще са между 2° и 7°, в отделни котловини в Южна България – до около 0°. Максималните ще са от 9 до 14 градуса, в София - 9. Ще духа умерен северозападен вятър. В Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина той ще е силен и с него ще нахлуе порция студен въздух.

Заради вятъра е обявени жълт код за потенциално опасно време в 17 от 28-те области на страната. Те са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Сливен, Пловдив и Пазарджик.

Вечерта вятърът ще отслабне и до полунощ в повечето райони ще стихне.

Над планините облачността ще е променлива, без валежи. Ще духа силен северозападен вятър. Дневните температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове. Преди обяд ще духа умерен, временно силен северозападен вятър. След обяд ще отслабва, а вечерта ще стихне. Максималните температури ще са 10°-13°. Температурата на морската вода е 9-10°. Вълнението на морето ще е 2 бала, преди обяд по северното крайбрежие временно до 3 бала.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще бъде по-високо от средното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 57 мин. и залязва в 17 ч. и 7 мин. Денят ще продължи точно 9 часа и 9 минути.

През почивните дни ще е предимно слънчево. Ще бъде почти тихо или със слаб вятър, в събота - западен, в неделя - южен. Температурите ще се понижат и в неделя минималните ще са между минус 2° и 3°, максималните – между 6° и 11°. В неделя сутринта на места, главно по поречието на Дунав и в югоизточните райони, ще бъде с ниска облачност или мъгла.

В понеделник преди обяд на повече места в западната част на Дунавската равнина и на Горнотракийската низина ще има мъгли или ниска облачност. В Източна България вятърът ще се ориентира от югоизток и ще се усили до умерен. По-късно през деня от запад ще започне увеличение на облачността, а през нощта срещу вторник в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Във вторник и сряда ще бъде предимно облачно. В много райони ще има валежи от дъжд, повишава се вероятността за значителни количества. Още във вторник в западната половина от страната вятърът ще се смени със северозападен, в сряда в източните райони - север-североизточен; ще бъде умерен до силен и ще нахлува сравнително студен въздух. Със застудяването във високите котловинни полета в Западна България, в Предбалкана и североизточните райони дъждът ще преминава в сняг. През нощта срещу четвъртък валежите ще спрат, вятърът ще отслабва. В четвъртък облачността ще се разкъса и ще намалее. Вятърът навсякъде ще отслабне, до вечерта в отделни райони и ще стихне. Отново ще се затопля.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови