Слагат 400 къщички за птици в Борисовата градина (снимки)

OFFNews 16 октомври 2018 в 11:56 3105 0

400 къщички за птици ще бъдат поставени в Борисовата градина преди зимата. 

Близо 100 деца се включиха активно в сглобяването и украсяването на различните видове къщички и помогнаха за закачането им по дърветата. 

Инициативата е част от мерките, които Столична община предприема във връзка с подпомагане живота и гнезденето на птиците в лесопарка. Експертизата за избора на видове къщички и точните локации, на които да бъдат поставени, е на експертите от Българското дружество за защита на птиците. 

„Знаете, че в лесопарка на парк „Княз-Борисова градина" живеят над 100 вида птици. За нас е важно да опазим това многообразие и да подпомагаме живота на птиците през зимните месеци, обясни зам.-кметът по околна среда в Столична община Йоана Христова. 

Голяма част от сухите и опасни за посетителите дървета, които премахнахме от парка между бул. "Драган Цанков" и Стадион "Юнак", са използвани от птиците за гнездене. Именно заради това, ние се обърнахме към експертите от Българското дружество за защита на птиците, които изготвиха анализ на необходимостта от броя и вида къщи, които да поставим компенсаторно в парка. Всички къщи ще бъдат поставени на подходящите за това места преди началото на зимата, за да са готови и да очакват най-ранните прелетни посетители на парка, които идват още през февруари, подчерта Христова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!