Слаб дъжд в Северозападна България днес и пак затопляне

OFFNews 16 януари 2023 в 05:30 1167 0

Слаби превалявания от дъжд се очакват в Северозападна България на 16 януари.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Слаби превалявания от дъжд се очакват в Северозападна България на 16 януари.

Слаби превалявания се очакват днес в Северозападна България към края на днешния 16 януари, прогнозира НИМХ.

През деня облачността от запад ще започне да се увеличава и към края на деня на отделни места там ще превали слаб дъжд. 

Преди обяд на места в равнините ще има и ниска облачност, която след обяд в Източна България ще се разкъса.

Ще духа предимно умерен южен вятър, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - слаб от изток-югоизток.

Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София - около минус 1°, а максималните температури - между 5° и 10°, в София - около 7°.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

Над планините ще бъде предимно облачно, но почти без валеж. Ще духа слаб и умерен югозападен вятър, който постепенно ще се усилва и вечерта вече ще бъде силен. Максималната температура на 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра - около минус 1°.

Над Черноморието ще има значителна ниска облачност, която след обяд ще се разкъса. Ще духа умерен южен вятър. Максималните температури ще са 9°-10°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 54 мин. и залязва в 17 ч. и 18 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 23 мин. Луната в София изгрява в 1 ч. и 54 мин. и залязва в 12 ч. и 22 мин. Фаза на луната: един ден след последна четвърт.

Седмицата

През следващите дни ще бъде доста ветровито. От юг ще се пренася топъл въздух и температурите чувствително ще се повишат, особено в Източна България и районите, разположени близо до северните склонове на планините. Там минималните ще са около и над 10°, а дневните ще достигат 17°-18°.

Ще има временни разкъсвания и намаления на облачността, но по-често ще преобладава облачно време.

На отделни места, главно в южните и планинските райони, ще има слаби валежи от дъжд. В събота вероятността за валежи се увеличава. В Западна България вятърът ще се смени със северозападен и ще започне понижение на температурите. Към вечерта, със застудяването, на места по високите полета в Западна България, Западния Предбалкан и крайните северозападни райони, дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг, но валежите бързо след това ще спират. В неделя ще преобладава облачно време, само на отделни места в югоизточните и планинските райони са възможни слаби валежи. Вятърът ще отслабне и в повечето райони ще е от източната четвърт. Минималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°, максималните - между 6° и 11°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови