Сиренето вече няма да е сирене: МЗХ променя стандарта, така че да купуваме само бързозрейки

Това алармира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители"

Ружа Райчева 12 февруари 2025 в 12:08 129727 7
Бяло саламурено сирене

Снимка pixabay

Бяло саламурено сирене

Държавният стандарт за това какво е сирене е на път да се промени драстично. Министерството на земеделието и храните (МЗХ) вчера взе решение да ограничи водното съдържание в бялото саламурено сирене до 65%.

Д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" коментира пред OFFNews, че на практика така МЗХ променя стандарта, така че това, което ще купуваме като сирене, всъщност няма да е направено по установените технологии за производството му. 

Още през 2016 г. се приема важна регулация в Наредбата за производство на млечните продукти, така че да се намалят имитиращите продукти. През 2020 г. след множество проучвания на "Активни потребители" се вкара норма за водното съдържание в млечните продукти, защото именно този параметър става обект на масова измама в последните години. 

Оригиналната технология на бялото саламурено сирене дава 55% влажност, обясни д-р Иванов. 

"Това на европейските производители звучи страшно много, но тук този вкус се харесва. Тогава след настояване от "Активни потребители" се прие да се сложи 60% изискване за максимална влажност. Ако е над - се пише, че продуктът е с повишено водно съдържание", каза експертът от "Активни потребители". 

В началото на 2025 г. е публикувана за обществено обсъждане промяна на Наредбата на мармаладите и конфитюрите. Именно там с 1-2 изречения е вкарана и промяна в наредбата за млечните продукти за нов критерий - до 65% водно съдържание, обясни д-р Иванов. 

Вчера решението на МЗХ бе обсъдено в Националния съвет по храните, начело със земеделския министър Георги Тахов.

"Атакуван от "Активни потребители" и млекопреработвателите, той направи изказване, че въвежда нова граница и се направи, че нищо не знае. Всъщност той вдига границата, а го представя сякаш тепърва се поставя граница. Опашата лъжа!", възмути се д-р Сергей Иванов. 

Той обясни пред OFFNews, че въпросните 5% са много ключови, защото според класическата хилядолетна технология за производство на сирене то трябва да зрее и да мине през млечнокисела ферментация. Премахването на тези 5% изключват този процес.

"Така сиренето ще стане бързозреещо - променя се дефиницията за сирене. Производителите имат интерес да продават веднага, а не да го оставят да зрее", обясни д-р Сергей Иванов. 

На професионален жаргон този продукт се нарича “бързозрейка” и е най-продаваната категория на имитиращ сирене продукт. Според сегашните законови разпоредби, ако те хванат, че си продал обаче бързозрейка с надпис сирене - подлежиш на санкции.

"Те искат да се отърват и да продават бързозрейки. Откакто е приета, тази наредба им е трън в очите, и са убедили сегашния министър на земеделието да могат спокойно да си продават бързозрейките. Де факто искат да променят хилядолетна технология, само и само да не оставят сиренето да зрее", каза още д-р Сергей Иванов пред OFFNews.

Виж още за:

    Ружа Райчева

    Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски". Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения. Присъединява се към екипа на OFFNews през април 2021 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2630

    7

    kokoto

    13.02 2025 в 15:40

    нямам им вяра вече на тея млечни ментета и само от малки семейни мандри с по няколко крави в двора !

    3537

    6

    Деспин Митрев

    12.02 2025 в 20:48

    Те не искат да променят технологията - те просто искат да мамят, като продават имитация с името на истинския продукт и това да е законно! И много добре им се получава, защото с министри - измамници е лесно да се договаряш за измами!

    -60

    5

    4I4ATA

    12.02 2025 в 18:59

    Аз в 95% от случаите си купувам вносни сирена - предимно датски, германски, френски, италиански, тия боклуци тук да си ги ядат тия дето ги правят.

    925

    4

    Козин Човков

    12.02 2025 в 15:56

    Сер-гей Иванов не е доктор. Има само магистърска степен по вирусология.

    47

    3

    Октим

    12.02 2025 в 13:25

    Не се знае дали ще се усети разликата, тъй като от 400 вида и марки кашкавал (например) само 4 приличат на такъв и стават за ядене, та така и със сиренето!?

    20434

    2

    случайно прочетох

    12.02 2025 в 12:42

    Според мен и това трябва да се обяснява още в училище и всеки да прави информиран избор какво ще яде и с какво ще храни децата си. Ще се получи информиран естествен подбор.

    4052

    1

    IvoIvo

    12.02 2025 в 12:15

    Голям тъпизъм и незнание!
     
    X

    Протестът през погледа на Gen Z репортерите на OFFNews