Синдикатите против намаляването на лятната ваканция

OFFNews 02 август 2017 в 11:54 2794 1

Снимка Pixabay

Председателят на синдиката на българските учители Янка Такева и няколко учителските синдикати към КТ "Подкрепа" от няколко града се обявиха категорично против съкращаването на лятната ваканция за учениците и по-ранното започване на учебната година.

Идеята учебната година да стартира на 1 септември вместо на 15 септември, а лятната ваканция да бъде намалена за сметка на останалите (коледна, великденска и междусрочна) бе подложена на обществено обсъждане sled предложение на работодателски организации. Днес обаче от Министерството на образованието и науката обявиха, че и занапред учебната година ще започва на 15 септември.

"Първо, имаме летни училища, където децата с образователен дефицит учат 10–15 дни, за да наваксат пропуснатия учебен материал. Освен това много деца ходят на лагери, пленери, езикови курсове, спорт. Не може да се вземе лятната ваканция, от която и учители, и ученици имат нужда, за да починат от напрегнатата работа през учебната година. Психолозите казват, че такава промяна на учебното време със съкращаване на ваканции създава голям проблеми от гледна точка на пренастройване на организма, посочи в интервю за bTV Янка Такева.

Регионалните синдикати към КТ "Подкрепа" в Монтана, Враца, Хасково, Димитровград и Крумовград пишат в становище до министъра на образованието, че са против съкращаването на лятната ваканция.

Предложението за удължаване на учебните седмици през месеците юни и юли е напълно неподходящо. Температурите още през м. май са високи, а в класните стаи е горещо и некомфортно за учениците и учителите да работят. През юни и юли това вече е непоносимо, посочват учители от Монтана.

Не смятаме, че точно скъсяването с тази една седмица ще реши проблема с претоварването на учащите. От години говорим, че причината е в обема и съдържанието на учебния материал, а не в продължителността на ваканциите. Нека МОН не си измива ръцете точно по най-неподходящия начин, допълват педагозите.

Колегите им от Враца добавят, че при съкращаване на лятната почивка няма да има достатъчно време за подготвяне на учебната база за следващата година, за печатане на нови учебници и за ползване на отпуските на учителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

02.08 2017 в 14:34

А въобще с каква цел уж се предлагат тези промени? Като чуя, че калинка Сачева ги е оповестила и замирисва на нещо съмнително в цялата схема.
 
X

Да помогнем на украинските деца!