Симеон Втори: Трябва да разберем причините за Хитрино, за да не повторим трагедията

OFFNews Последна промяна на 23 декември 2016 в 09:01 2985 5

Последният монарх и бивш премиер на България Симеон Сакскобургготски призова трагедията на хората в село Хитрино да не бъде превръщана в медийнна сензация. В изявление до медиите той подчерта, че в такива трагични моменти е много важно да проявим солидарност и то не само за момента, а с конкретни последващи действия с дълготраен ефект.

Сакскобургготски заяви и че в памет на жертвите е повече от важно да се анализират причината за трагедията, за да не бъдат допуснкани в бъдеще такива инциденти.

Ето и цялото изявление на бившия цар:

Тези дни всички ние съпреживяхме трагедията на хората от с. Хитрино.

Причинените материални щети са огромни, но истински непрежалими са човешките жертви на този жесток инцидент. Надявам се, споменът за тях да не избледнее като поредната сензация на деня, която ни разтриса, но бързо е изместена от следващата потресаваща новина.

В такива трагични моменти е много важно да проявим солидарност и то не само за момента, а с конкретни последващи действия с дълготраен ефект. Искрено се възхищавам на хората, които са се впуснали да помогнат на пострадалите, за проявената добрина, за смелостта. Пример, за прословутата българска добрина, която винаги е съществувала, въпреки опитите на някои сили, без значение от религиозната или етническа принадлежност. Преди всичко, ние всички сме хора.

Именно в памет на жертвите е повече от важно да анализираме причината за трагедията, за да не допуснем бъдещи такива инциденти. С общи усилия и чувство на съпричастност да си поставим за цел да помогнем на хората да се върнат към нормалния им начин на живот час по-скоро и да не забравяме страданието им, „затрупано“ от поредните сензационни новини – от Турция, Германия или вътрешни.

В този смисъл искам да изтъкна и горещо да приветствам инициативата на Българския червен кръст да започне Национална кампания за набиране на финансови средства в подкрепа на пострадалите.

Но те ще имат нужда от много повече от финансова подкрепа. Трябва да получат справедливостта, която очакват. Задължително трябва и морална подкрепа, било то само с окуражителен жест или дума. Тези изстрадали сънародници имат нужда от много повече от типичното гръмко обществено внимание….

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29215

5

Лопе де Вега

23.12 2016 в 13:22

Дедо цар отново ни съобщи това, което на всички ни е ясно. И защо ли трябва да четем известни ни неща отново и отново? Щото той го казва и значи е много умно и поучително? Абе Йончев, много те молим, стига му давахте думата на това. Бъди милостив съм нас, простите.

Поздрав!

77928

4

El Commandante

23.12 2016 в 10:24

Симеон Крадливи изплува от тинята.
Къш бе урод!

12308

2

Другарю Цар, истината за Хитрино се знае.Но по стар обичай ще бъде казана само малка част от нея, като ще бъде примесена с куп абсурдни, но ефектно звучащи измислици.даже и виновник, който да опере целия пешкир си имаме.....Цялата истина ще остане известна само на много тесен кръг "посветени".Почти както стана през 1986-та....Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено.

18551

1

Нострадамус

23.12 2016 в 09:32

За причините на катастрофата в Хитрино попитай твоя бивш охранител. Той пристигна първи там на пожар. И защо ли ????