Ще станат ли Централни хали супермаркет - Министерството на културата засега казва "не"

OFFNews 29 юли 2021 в 12:34 2722 0

Снимка Архив

Ще станат ли емблематичните Централни хали в София част от веригата "Кауфланд" - Министерството на културата засега не е съгласувало инвестиционен проект за намеса в интериора на сградата, от която зависи сделката. 

Проектът обаче е разглеждан за втори път на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности на 19 юли, след заседание на 26 февруари, а Министерството на културата го публикува в youtube.

Сградата е частна собственост от 1999 г. С решение на Експертния съвет през февруари е препоръчано на министъра на културата да не съгласува инвестиционния проект в представения вид, с изисквания за преработка. 

Според регистъра на недвижимите културни ценности и архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) статутът на сградата на Централните хали е обявен през 1995 г. като „Градските хали (Гастроном № 1) – архитектурно-строителен паметник на културата с категория „местно значение” и в ДВ бр. 25 от 1988 г. като „Градски хали, бул. „Мария Луиза” 25 – архитектурно-художествен паметник на културата с категория „национално значение”, уточняват от МК. Сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „национално значение”. Имотът попада и в границите на археологическия резерват „Антична Сердика и Средновековен Средец”, като за него са предвидени режими на опазване. 

След последното заседание на СЕСОНКЦ, където е разгледано инвестиционно предложение за Централните хали, все още няма съгласувателно становище, издадено от Министерството на културата. Към момента в предложения проект не са изпълнени всички предписания на НИНКН. А докато не се удовлетворят всички изисквания за адекватното опазване на сградата и нейната история, докато не се гарантира запазването на нейната автентичност и дух по адекватен начин, не може да има съгласуване.

НИНКН няма законова възможност да забрани функционирането на сградата като търговски обект, но има механизмите, които да гарантират нейното опазване, допълват още от Министерството на културата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови