Шефът на здравната каса готов да отмени съмнителен конкурс за нови коли

OFFNews 15 юни 2015 в 08:55 1499 2

Снимка БГНЕС - архив

Здравната каса няма да си купи нови коли, обществената поръчка ще бъде отменена, ако се яви само един кандидат. Това председателят на НЗОК Глинка Комитов по bTV.

„Ние сме обявили поръчка по закона за обществените поръчки – законът е спазен”, заяви Комитов. Той отбеляза, че няма никакви притеснения какъв ще бъде резултатът на поръчката.

В началото на юни bTV съобщи, че Здравната каса е обявила поръчка за закупуването на общо 20 автомобила от шест вида - луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, мини ван и бус. Това показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Справка с официалните каталози на производителите показва, че поне 2/3 от марките коли, представени у нас, отпадат с елементарен и законен финт - изискване на поръчката всичките 6 вида автомобили да са на един производител и вносител. Бусове, ванове и луксозни коли с подобни параметри едновременно произвеждат само 5 производители - три френски марки и две германски.

„Досега никога не съм се качвал в служебна кола – ходя пеша и с градския транспорт. Мен не ме вълнува какви ще са колите”, заяви шефът на касата.

Той повтори тезата на Бойко Пенков, зам.-здравен министър и член на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, че закупуването на нови коли е необходимо, защото старият автопарк е опасен и поддръжката му струва скъпо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови