Шефът на ДАЗД: Важно е да подкрепим образователните институции и родителите за действия в кризисна ситуация

OFFNews 26 август 2020 в 19:19 1696 0

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето – д-р Елеонора Лилова инициира провеждането на работна среща с главния държавен здравен инспектор – доц. д-р Ангел Кунчев. Повод за това е началото на настоящата учебна година и нуждата от указания и препоръки за предпазване на децата в условията на епидемия.

„Изключително важно е тази година да подкрепим образователните институции и родителите с конкретни стъпки за действие в кризисни ситуации. Необходими са ясни допълнителни указания за това как децата ще посещават отново училищата в по-безопасна среда. Трябва да дадем ясни общи насоки за справяне с риска децата да се разболеят от COVID-19 в училище. Директорите следва да имат познания, за да вземат своите самостоятелни решения за действие.“, сподели пред доц. Кунчев председателят на ДАЗД – д-р Елеонора Лилова.

Тя посочи нуждата от разбираеми насоки и примери към директорите на образователни институции в случай на болно от COVID-19 дете, както и начините за карантиниране на паралелките в училище. По този повод д-р Лилова отправи към Главния държавен здравен инспектор и покана за съвместна разяснителна кампания сред образователната общност.

„Въпреки страховете на децата, родителите и учителската общност е рационално да се приеме фактът, че все още няма механизми и начини да бъде спряна въздушно-капковата инфекция, каквато е COVID-19. Затова и мерките, които се взимат, са за намаляване на риска от заболяване до минимум“, сподели се доц. Кунчев.

По време на работната среща председателят на ДАЗД използва възможността да благодари на доц. Кунчев за ползотворното сътрудничество в името на българските деца. С негова помощ е осигурена възможността за извършване на безплатни PCR тестове за COVID-19 за всяко непридружено българско дете, което ще бъде върнато от чужбина в страната, и за което предстои да се предприеме мярка за закрила на територията на България. Така ДАЗД е спокойна, че при завръщането на българските деца, за които са предприети мерки за закрила в чужбина с цел връщането им в нашата страна, няма да се окаже пречка изискването да се правят тестове на децата, без да има бюджет затова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !