Шафнерът на влака София-Кардам: Аз съм кондуктор, не спасител

OFFNews Последна промяна на 02 март 2015 в 11:58 8759 6

Снимка Нова телевизия

Нямам вина, за да се чувствам виновен. Убиец е вагонът, не аз. Това заяви шафнерът на изгорелия вагон на влака София – Кардам седем години след трагедията, при която загинаха 9 души.

Не съм предизвиквал пожар, не съм натискал никого да остава вътре. Не съм запречвал врати. Каквото съм могъл, съм го направил. Аз не съм спасител, аз съм кондуктор. Това е положението, обяви Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Шафнерът на изгорелия вагон беше обвинен в престъпно бездействие, довело до смъртта на 9 души. Според обвинението Георги Георгиев не е спрял навреме влака и не е предупредил пътниците навреме за пожара, използвал е негоден пожарогасител и е действал хаотично.

Първоначално Георгиев беше осъден на 12 години затвор, но на последна инстанция съдът отмени присъдата и му наложи наказание от 3 години условно.

В момента той работи като шафнер на спален вагон.

Аз съм извикал. Направил съм всичко, за да съобщя, че има бедствие. Цялата работа е заради един багаж, заради едни чанти. Добруджанецът си обича чантите. Връщаха се да си вземат багажа. Това е. Нищо не могат да ми направят, без да съм извършил нарушение, казва Георги Георгиев.

„Какво да кажа на родителите? Да кажа: "Извинете, аз убих Вашето дете!" Така ли да им кажа? Аз убил ли съм тяхното дете? Не съм убивал никого“, подчерта Георгиев.

Близките на жертвите обаче са категорични, че е било възможно пожарът да бъде потушен още в самото начало.

„Този човек не го смятам за мъж. Пожарът е можел да бъде потушен още в самото начало. Кондукторът е можел просто да затвори вратата. БДЖ не са оценили риска", обяснява бащата на една от жертвите.

Майката на 20-годишната Валерия Желева, която е сред загиналите при инцидента, написа във Фейсбук: „Искам само да припомня, че доста след трагедията шафнерът се криеше. Когато все пак се показа и му беше зададен въпроса защо се е крил, отговори: страхувах се от линч на близките. В тази връзка да попитам кога е бил искрен, тогава или сега, когато нагло заявява "аз не съм спасител, аз съм кондуктор". Припомням, че на всеки на подобна длъжност, има зачислен пожарогасител и азбестово одеяло и най елементарното правило в случай на пожар е, че първо се евакуира, а после се гаси! И последно, драги ми, господине, ракията със салатката с прясно зеле, не е била консумирана, нито от дъщеря ми, нито от останалите жертви!“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.03 2015 в 18:07

БДЖ е едно от местата където също както навсякъде в държавата винаги "няма виновни"... началниците не са по-малко виновни от служителите, но да говори така на един мъж не приляга. Искам да Ви припомня двамата смели мъже загинали докато спасяват чужди деца по време на празника на морето... от мъртво вълнение и на тях ли това не им е била работата? Приятен му живот като страхливец на държавна заплата, поредния от многото...

02.03 2015 в 14:03

Майката на 20-годишната Валерия Желева, дето обича да пише толкова много, ако е била на мястото на пожара представям си как би избягала първа ...

02.03 2015 в 13:49

Длъжна съм да защитя този човек от ганьовската злоба и псевдогероизъм. Факт е,че на негово място критиците му първи щяха да си плюят на петите и да избягат, но във ФБ спасяват цели кораби и самолети и раздават морални квалификации и виртуално правосъдие.
Човекът е прав, че не е спасител, а прост кондуктор и че никой не е виновен на идиотите, за които чантите със свинска пача, кисело зеле и ракия са били по-важни от живота им.
И вместо роднините на загиналите да насочат гнева си в правилната посока, те са избрали изкупителна жертва, която да орезилят несправедливо.

02.03 2015 в 13:43

Пожарогасителя е бил неизправен, а азбестовите одеяла са забранени отдавна като канцерогенни и причиняващи рак. Така че малко преди някой хора да сътворят поредната глупост да се замислят. Не е хубаво когато думите изпреварват мозъчната дейност.

02.03 2015 в 13:13

Защо ли му вярвам на този човек? Ами много просто. Обяснението му напълно съвпада с портрета на най-смешната и жалка нация в Европа: Добруджанецът си обича чантите. Връщаха се да си вземат багажа. Прекалено достоверно изглежда за да не е истина.

02.03 2015 в 12:11

Този човек е като капитана на Коста Конкордия (който поне се разкая). Все едно шофьор на автобус след катастрофа да да се скатае вместо да помогне на пътниците. И този тука все още е отговорен за живота на пътници, колкото и да го отрича! Срам за БДЖ!