Условни присъди по делото за пожара във влака София-Кардам

Мадлен Шишманова 21 септември 2012 в 11:34 1868 3

Влакът София-Кардам. Снимка: БГНЕС
Влакът София-Кардам. Снимка: БГНЕС

Великотърновският Апелативен съд наложи условни присъди по делото за пожара във влака София- Кардам, който избухна на 28 февруари 2008 година. При него загинаха 9 души.

 Решението на магистратите бе огласено тази сутрин.

Те признаха за виновен Георги Иванов - бивш началник в БДЖ, за това, че е разпоредил двойно заключване на вагоните, което е попречило на евакуацията на пътниците. Той бе оправдан на първите две инстанции. Иванов е осъден на година и шест месеца затвор. Изпълнението е отложено с 3 г. по чл. 66 на НК. Ако в този период нямат присъда за друго престъпление, няма да лежи в затвора.

Другите двама подсъдими - шафнерът на изгорелия кушет-вагон Георги Георгиев и началникът на влака Иванка Костадинова, бяха оправдани по част от обвиненията, а наложените им наказания бяха намалени. Присъдата на Георгиев бе променена от 12 на 3 години затвор, а тази на Костадинова от 8 на 2,6 г. Изпълнението на техните наказанията също се отлага, но за срок от 4 г. Ако те нямат присъда за друго престъпление, няма да влязат в затвора.

 Тримата осъдени заедно с БДЖ трябва да заплатят на всеки от близките на загиналите кръвнина, която ще е в размер на 100 000 лева на човек, решиха още магистратите от Апелативният съд.

Присъдите подлежат на обжалване пред Върховния касационен съд, който веднъж вече върна решение на Апелативната инстанция във Велико Търново.

Пожарът във влака София-Кардам избухна малко преди полунощ на 28 февруари 2008 година. Инцидентът се случи недалеч от гара Червен бряг в композиция от девет вагона. Сред 9-те жертви бе и директорът на Националния археологически институт с музей при БАН – проф. Рашо Рашев.

Това е най-тежкият железопътен инцидент у нас от 1992 година насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!