Село остана без достъп до училище и без транспорт

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2020 в 14:36 4234 0

Село Боримечково остана без междуселищен автобус и остави над 100 деца без възможност да посещават училище, пише "Виделина".

На 9 януари Областната администрация в Пазарджик е уведомила община Лесичово, към която е селото, за промени в транспортната схема. Общината остава само с две линии - Пазарджик - Лесичово и Пазарджик - Церово.

С промените в областната транспортна схема от началото на годината на практика едно село от нашата община Лесичово остана изолирано от света, тъй като до него не достига междуселищен автобус, съобщила за „Виделина“ зам.-кметът Веселина Милкова.

Според Милкова общината е разбрала за орязаните курсове от самите родители и деца на 2 януари, които са отишли в кметството, за да уведомят за промените. Зам.-кметът допълва, че имат уверението на министъра на образованието Красимир Вълчев, че от следващата седмица ще бъде осигурен втори училищен автобус, с който да се реши проблемът с извозването на децата до 10-и клас. "Остава обаче проблемът с това как ще достигат до Пазарджик тези от 11-и и 12-и клас, както и проблемът на Боримечково", отбелязва Милкова. 

От РУ на МОН припомнят, че на 8 януари е станало ясно, че 527 са засегнатите деца от всички класове на територията на общините Лесичово, Пазарджик и Септември след промяната на схемата на движение на междуградските автобуси по решение на Община Пазарджик. Веселина Кайтазова, шеф на РУ на МОН, обясни, че проблемът за голямата част с децата е ранното тръгване от съответното село – около 6:00 часа и късното прибиране на автобуса от Пазарджик – около 18:00 часа. Тя допълни, че това ще принуди децата с часове да чакат в града прибирането си и да отиват прекалено рано за училище.

"От Лесичово ще тръгне училищен автобус, а всички останали такива ще правят по два курса дневно вместо по един, за да могат поне най-малките ученици – от I до IV клас да бъдат обезпечени с навременен превоз", допълва Кайтазова.

Решението за промените на курсовете на междуградския превозвач „Юнион Ивкони“ е било взето в последните работни дни на миналата година, но и до понеделник нито кметовете на села в общината, нито тези на съседни общини са били официално уведомени. Община Пазарджик все още няма официално становище. Становище на Областната администрация също няма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !