Седемте рилски езера загиват с активното бездействие на държавата

OFFNews 08 ноември 2013 в 16:32 8076 3

Седемте рилски езера. Снимка: БГНЕС (архив)
Седемте рилски езера. Снимка: БГНЕС (архив)

 

Въпреки видимото заблатяване на Седемте рилски езера в последните години, министерството на околната среда, което отговаря за национален парк „Рила“ не е предприело нищо за ограничаване на негативния ефект и намаляване на туристопотока в района. За това алармираха днес на дискусия за проблема с рилските езера екоактивисти от групата „За да остане природа в България“.

Оттам припомниха, че в последния официален доклад за природозащитното състояние на района на Седемте Рилски езера се казва, че „спешно е необходимо да се ограничи туристическия поток“.

По данни на екоминистерството от туристите, посещаващи езерата са десетки пъти повече от лимита за брой хора, който се счита за безвреден. Само през 2011 г. районът на Седемте езера е бил посетен от 120 539 души – или 60 пъти над максимума, който екосистемата може да понесе. За сравнение, в действащия план за управлението на парк „Рила“, приет през 2001 г., е записано, че „високата концентрация на хора в района на Седемте езера (около 400 души през месец август 1997 г. и около 2000 души през 1999 г.) въздейства върху растителността, нарушава чистотата на водите и почвата, отъпкват се значителни територии“.

От коалицията "За да остане природа в България" за пореден път настояха за няколко мерки за спасяване на езерата. Активистите искат държавата да премахне лифта от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“, построен в Национален парк "Рила" без валидна оценка за въздействие върху околната среда (с изтекъл 5-годишен давностен срок на доклада за екооценката му) и в нарушение на Закона за държавната собственост – т.е. незаконно.

„В нормална държава, преди да бъде построен, лифтът щеше да бъде подложен на екологични оценки и оценки за съвместимост с европейската екологична мрежа Натура 2000. Още тогава те щяха да покажат унищожителния антропогенен ефект върху дивата природа на Седемте Рилски езера“, заявиха от екокоалицията. Природозащитниците настояват още „държавата да разруши феодалната симбиоза между общината (Сапарева баня – бел. ред.) и джиповете и конете, които продължават да качват незаконно туристи, превърнали туристическите пътеки в парка в прашен път“.

„Коалицията „За да остане природа в България“ с тревога забелязва, че кръгове около инвеститора в лифта и близки до сегашното управление започват псевдозелени инициативи, които целят да създадат впечатлението в обществото, че има консенсус да се узакони незаконният лифт и да се наложат замазващи очите административни мерки. Така проблемът с изчезването на Седемте езера няма да бъде решен, но обществото за известно време ще вярва, че всичко е наред“, заявиха екоактивистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!