Търси се нов шеф на парк „Пирин“

Милен Енчев 16 септември 2013 в 15:39 3619 3

Сцена от протестите в защита на парк „Пирин“ от началото на годината. Снимка: Сергей Антонов
Сцена от протестите в защита на парк „Пирин“ от началото на годината. Снимка: Сергей Антонов

Конкурси за нови директори на трите национални парка („Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“), за директори на 16-те екоинспекции в страната и 4-те басейнови дирекции обяви днес министерството на околната среда.

Всички директорите на парковете, инспекциите (РИОСВ) и басейновите дирекции бяха уволнени от настоящия екоминистър Искра Михайлова в края на юли. Официално Михайлова мотивира отстраняването им със сигнали за злоупотреби в част от регионалните структури. Бившите директори ще бъдат допуснати до конкурсите, наравно с другите участници, обяви тогава министърът.

Сред ключовите постове в 23-те конкурсни процедури е бъдещият директор на национален парк „Пирин“. Сред задълженията на директора на парка – природен обект в списъка на ЮНЕСКО, е да контролира ски зонатата над Банско, дадена на концесия на фирма „Юлен“. Освен многобройните неуредици около площта на ски зоната (има данни, че е по-голяма от разрешената по концесионния договор площ от 995 дка), от края на 2012 г. тече кампания с искане за втори кабинков лифт над Банско и нови писти. За допускане на новото строителство е нужна промяна в режимите, записани в 10-годишния план за управление на парка. Такава процедура бе започната през февруари с подписа на тогавашния екоминистър Нона Караджова. Процедурата приключва с решение на Министерския съвет по предложение на екоминистъра. Михайлова обаче досега не го е направила.

Сред двигателите на проекта е президентът на ски федерацията и съакционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, сочен за патрон на курорта (официално, мажоритарен собственик на „Юлен“ е офшорната компания „Маренго трейдинг“, регистрирана в Кипър).

От седмица настоящото управление демонстрира подкрепата си за разширяването на ски зоната с новите лифт и писти. В подкрепа на проекта се изказа вицепремиерът Даниела Бобева, както и икономическият министър Драгомир Стойнев. Екоминистърът обаче, който има реалните правомощия да даде зелена светлина на строителството в Пирин, засега не е заела позиция.

Директорът на парк "Рила" е друга ключова позиция, от която зависи контролът над фирма "Рила спорт" (автор на идейния проект за курорта "Супер Паничище"), над многобройните нарушители на режими в националния парк - като джиповете, които се качват редовно до Седемте рилски езера и др.

Най-много обществено внимание сред регионалните екоинспекции пък фокусират директорите на инспекциите във Варна и Бургас, които трябва да контролират спазването на природозащитните закони по цялото Черноморие. Двете черноморски екоинспекции обикновено имат дейно или пасивно участие в скандали с презастрояване или незаконно строителство по морския бряг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!