Природозащитници: Тече нов опит за строителство на Супер Паничище

05 ноември 2012 в 14:29 3304 1

Пернишката екоинспекция е разрешила новото строителство в подножието на Рила. Снимка: БГНЕС
Пернишката екоинспекция е разрешила новото строителство в подножието на Рила. Снимка: БГНЕС

Проектът за ново застрояване на туристически център Паничище над Сапарева баня е пореден опит за реализация на мащабния проект Супер Паничище, смятат от екокоалицията „За да остане природа“.

Проектът за подробен устройствен план (ПУП) на курортното селище в Рила получи одобрението на пернишката екоинспекция (РИОСВ) в края на октомври. Тази седмица той ще бъде обжалван пред Административния съд в Перник в законовия 14-дневен срок, обявиха от природозащитната група.

Проектът предвижда ново застрояване в курорта с около 5000 нови легла. По оценки на екоактивистите това е близо тройно повече от сегашния капацитет (1500 легла плюс 200-400, създадени в последните няколко години).

Екоорганизациите свързаха планираното разширяване на хотелската част с обявения преди няколко години, но досега нереализиран проект за ски курорт Паничище-Седемте рилски езера – вр. Кабул, популярен като Супер Паничище. Инициаторите на мащабния проект – фирмата „Рила спорт“, която е с офшорен собственик и община Сапарева баня обаче не са внасяли официално за одобрение проекта.

Въпреки че проектът не беше внесен в отговорните ведомства за съгласуване, още през 2007 г. стана ясно, че се прави опит части от него да бъдат реализирани под различна форма. Тогава в общинските гори под границата на парк „Рила“ бяха изсечени няколко големи противопожарни просеки, които, оказа се, напълно съвпадат с пистите в проекта на „Рила спорт“ и общината. По-късно, през 2010 г., сечта бе довършена и до х. Рилски езера, в националния парк. Прокуратурата започна разследване срещу неизвестен извършител, а фирмата обяви, че няма нищо общо със сечта.

През зимата изсечените терени, успоредни на лифта от Паничище до езерата, се използват от скиори и сноубордисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews