Седем с проекти за реконструкцията на площад Св. Неделя

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2019 в 13:24 2274 1

Седем водещи архитектурни бюра подадоха проекти в международния конкурс на Столична община за възстановяване и обновяване на площад „Св. Неделя“.

Това са: консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell; Студио Паола Вигано; "Конкурент-90" ЕООД; Студио Вилмот; Студио Фуксас; Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян; Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници в обединението: Студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“.

На 28 и 29 ноември международното жури ще оцени и класира идейните проекти. В журито участват главните архитекти на Москва и Варшава, архитекти от Ротердам, Атина, Тирана, както и представители на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите, Регионален исторически музей София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, НАГ и СОС. 

Международният конкурс за реконструкция на пл. „Св. Неделя“ заедно с експониране на разкритото археологическо наследство беше обявен през февруари тази година. На първия етап на конкурса участваха 14 екипи, като до втори кръг – изготвяне на идеен проект – достигнаха 7, сред които утвърдени архитектурни студиа от Италия, Франция, Русия и България.

На автора на класирания на първо място проект Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на пл. „Св. Неделя“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1943

1

OtSofia

15.11 2019 в 22:06

Горният материал е най-малкото заблуждаващ. Авторът или не познава тази дейност или крие факти. Ето резюме на фактите:
1. Януари - май 2013: Урбанистична концепция и архитектурно-благоустройствено оформяне на площад "Света Неделя" - архитектурен конкурс съгласно съответното законодателство;
2.Септември 2018 - Ноември 2019: Обществена поръчка с предмет ,,Разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад ,,Света Неделя”, гр. София чрез провеждане на ограничен конкурс за проект на основание чл. 18, ал. 1, т.11 във вр. с чл. 18, ал.8 от ЗОП, с номер на публикуване в РОП – 00087-2018-0120 на 17.09.2018г. - обществена поръчка с прикритие като архитектурен конкурс;
3. Концептуално архитектурно-градоустройствено решение на пл. "Св. Неделя" – архитектурен конкурс съгласно съответното законодателство - от есента на 2019 г.
Има опит на Столична община, една и съща и през 2013, и сега, да заблуди софиянци и да не си изпълни задълженията, поети от нея след конкурса 2013.