Архитекти от Италия, Франция, Русия и България ще правят проекти за площад Св. Неделя

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2019 в 15:25 2598 1

Снимка Архив

Архитекти от Италия, Франция, Русия и България продължават във втората фаза на конкурса за нов облик на площад „Св. Неделя“, съобщи Столична община. 

Днес приключи работата на журито в първия етап от международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад „Св. Неделя“ в историческия център на София. Определени са седемте участника, на които Столична община ще изпрати покани да разработят идейни проекти. 

Това са Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове: One Works, Maofficina, Сracknell, Студио Паола Вигано, "Конкурент-90" ЕООД, Студио Вилмот, Студио Фуксас, Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян, Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе“ с участници в обединението: Студио „Морфе“ и „Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети“. 

В международното жури участваха арх. Борислав Игнатов и доц. Йорданка Кандулкова – представители на Камарата на българските архитекти, арх. Григор Дойчинов – представител на Съюза на архитектите в България, арх. Сергей Кузнецов – главен архитект на Москва, арх. Марлена Хапах - главен архитект на Варшава, арх. Йони Бабоци - директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аарц от Ротердам, арх. Сотирис Цолус от Атина, работещ в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ, представителите на Регионален исторически музей София – д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Мария Маханджиева – юрист от Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община. Председател на журито беше г-жа Малина Едрева - председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към СОС.

Столична община ще уведоми всички участници в конкурса за решението на журито и след изтичане на срока за обжалване ще покани избраните седем колектива да представят идейни проекти.

Очаква се в края на ноември да бъде избран победителят, на който Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на площада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3943

1

OtSofia

21.06 2019 в 16:52

Прочетете си собствения материал "Как един завой за 4,5 млн. лева унищожи втората по големина римска вила у нас", моля. Това, което е описано в него, в неизмеримо по-едър мащаб, ще се случи в резултат на т. нар. Конкурс за идеен проект за обновяване на площад „Св. Неделя“ в историческия център на София. Първо - не става дума за конкурс а за търг, държавна поръчка, наречете го както искате - само не заблуждавайте нито архитектурната колегия, нито общественото мнение, че въпросното събитие е конкурс. Идеен проект - това пък по кой закон е? Вкарвате ни в машина на времето - идейни проекти има през 70-те години на XX век. Ама пък викаме срещу учебниците по история за десети клас, че одобрявали я бай Тошо, я - Людмила, лека им пръст. Кандулкова - арбитър на този конкурс? Та тя е измежду яростните защитници на Паметника на Съветската армия, беше до смърт уплашена, че ако покажем Антична Сердика и средновековен Средец ще попречим на банската джамия! Тези хора мислят със старите представи.