Само 62-ма депутати ще дарят първата си заплата за Слави

OFFNews 13 ноември 2014 в 18:15 4345 7

Само 62-ма депутати са решили да дарят първата си заплата, за да помогнат на малкия Слави.

Това стана ясно след края на кампанията „Накарай депутат да спаси детски живот“.

Идеята за кампанията беше на Бетина Терзиева, която в края на октомври изпрати отворено писмо до депутатите.

В писмото Бетина призова народните представители да дарят заплатата си за октомври за лечението на Слави Едрев.

Слави е с диагнози "Детска церебрална парализа" и "Епилепсия" по рождение. Детето може да се лекува в чужбина, но за целта трябват 105 000 евро (205 359 лева).

Кампанията беше подкрепена от над 24 000 души, но едва 62-ма депутати са решили да дарят пари за лечението на Слави.

Заплатите си дариха депутатите от парламентарната група на Патриотичния фронт и на Реформаторския блок, 16 депутати от ГЕРБ и няколко техни колеги от БСП.

Депутатът от ДПС Митхат Метин заяви пред Дарик, че от парламентарната група прави редовно такива дарения, но не ги афишира.

Депутатите от БСП пък обясниха, че все още не са решили каква кауза да подкрепят. Герги Кадиев вече е взел решение за себе си – ще дари заплатата си на фондация за деца-аутисти. Той обясни, че след като парламентарната група вземе решение за каква кауза да се дарят заплатите, има готовност да се включи.

„Аз нямам никакво колебание тъй като тя ще бъде за периода 5 октомври, когато бяха изборите, 5 ноември, а  всъщност ние през този период изобщо не сме работили - чак на 27 октомври беше първото заседание на Народното събрание. Де факто, за първите 20 дни получаваме възнаграждение за нещо, което не сме го отработили. Така че според мен логичното беше всички да си изберат някаква кауза, посочи Кадиев.

Депутатът от БСП каза още, че не е лоша идея всеки месец депутатите да даряват някаква сума от заплатите си за благотворителност.

Росен Петров от Български демократичен център също обеща да дари заплатата си за благотворителна кауза, но посочи, че обществото няма да приеме едно такова решение – депутатите да даряват всеки месец от заплатите си.

Илиан Тодоров от „Атака“ пък обяви, че ще дари заплатата си за две деца – от Якоруда и от Сапарева баня.

Мариана Тодорова от АБВ коментира, че тя и колегите й застават зад благородната кауза и обеща да им разкаже за Слави. Тодорова заяви, че би подкрепяла такива каузи и в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews