Quantcast

Само 62-ма депутати ще дарят първата си заплата за Слави

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2014 в 18:15 3507 7

Само 62-ма депутати са решили да дарят първата си заплата, за да помогнат на малкия Слави.

Това стана ясно след края на кампанията „Накарай депутат да спаси детски живот“.

Идеята за кампанията беше на Бетина Терзиева, която в края на октомври изпрати отворено писмо до депутатите.

В писмото Бетина призова народните представители да дарят заплатата си за октомври за лечението на Слави Едрев.

Слави е с диагнози "Детска церебрална парализа" и "Епилепсия" по рождение. Детето може да се лекува в чужбина, но за целта трябват 105 000 евро (205 359 лева).

Кампанията беше подкрепена от над 24 000 души, но едва 62-ма депутати са решили да дарят пари за лечението на Слави.

Заплатите си дариха депутатите от парламентарната група на Патриотичния фронт и на Реформаторския блок, 16 депутати от ГЕРБ и няколко техни колеги от БСП.

Депутатът от ДПС Митхат Метин заяви пред Дарик, че от парламентарната група прави редовно такива дарения, но не ги афишира.

Депутатите от БСП пък обясниха, че все още не са решили каква кауза да подкрепят. Герги Кадиев вече е взел решение за себе си – ще дари заплатата си на фондация за деца-аутисти. Той обясни, че след като парламентарната група вземе решение за каква кауза да се дарят заплатите, има готовност да се включи.

„Аз нямам никакво колебание тъй като тя ще бъде за периода 5 октомври, когато бяха изборите, 5 ноември, а  всъщност ние през този период изобщо не сме работили - чак на 27 октомври беше първото заседание на Народното събрание. Де факто, за първите 20 дни получаваме възнаграждение за нещо, което не сме го отработили. Така че според мен логичното беше всички да си изберат някаква кауза, посочи Кадиев.

Депутатът от БСП каза още, че не е лоша идея всеки месец депутатите да даряват някаква сума от заплатите си за благотворителност.

Росен Петров от Български демократичен център също обеща да дари заплатата си за благотворителна кауза, но посочи, че обществото няма да приеме едно такова решение – депутатите да даряват всеки месец от заплатите си.

Илиан Тодоров от „Атака“ пък обяви, че ще дари заплатата си за две деца – от Якоруда и от Сапарева баня.

Мариана Тодорова от АБВ коментира, че тя и колегите й застават зад благородната кауза и обеща да им разкаже за Слави. Тодорова заяви, че би подкрепяла такива каузи и в бъдеще.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2014 в 07:43

Цоциалистите и агентите от ДПС са за пример, как обычно. Ма то къде се е чуло и видяло вампир кръв да дава...

13.11 2014 в 22:25

Принципно се въздържам от коментари, но заглавието на тази статия е скандално! Офнюз, не очаквах това от вас. Какво значи "само"? Никой с нищо не е длъжен. Хора (деца) в доста по-тежко положение и с доста по-големи шансове да се възстановят умират без 1 лев дарен. Засрамете се и санкционирайте автора. Успех на детето!

13.11 2014 в 21:58

Доста нечестно е да се казва "само" 62 депутати дариха заплатата си за тази кауза, защото има още много каузи, за които 0 депутати са дарили заплатите си. Дарителството, спомоществователството - те не са акции по принудително отнемане на средства. Зад всеки успех седи и душата, благопожеланията, доброволното и чистосърдечно усърдие на дарителя. Ако тези 62 дарени заплати се разглеждат не с благодарност, а със снизхождение и дори с осъждане... много жалко би било.

13.11 2014 в 21:05

Защо цъкате минуси на Митака? Защо руски и еврейски шарлатани са ви изпили мозъка? Защо не четете? Този сайт, по медицинските въпроси, е по-зле от Бг-мама. Цялата акция е популистка, на най-долно ниво. Не жаля депутатите, но това е рекет спрямо тях. Кажете, как един депутат, дори лекар, ще излезе и ще каже: хора, това не се лекува!

13.11 2014 в 20:16

Само погледнете вдясно колко статии е наспамил въпросният автор - тъпанарска пропаганда. Ключови думички за гугъл - автотрансплантация стволови клетки. Пак призовавам - уволнете човекът, написал това леке.

13.11 2014 в 20:12

Да, а това е плод на болните амбиции на една майка да излекува детето си, пък било то и чрез знахари и процедури, които повече могат да му навредят. Пропагандата на офнюз по случая е срамна, всеки средноинтелигентен човек трябва да знае, че тези процедури НЕСЛУЧАЙНО са ЗАБРАНЕНИ в БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПА И СВЕТЪТ. Авторът на тези статии трябва да се засрами и публично да се извини на България за глупостите, които пише. Вместо да търсите сензация - поразровете се, прочетете малко - дори и гугъл. Жокер - наскоро даваха такива измамници в "Господари на ефира". Разровете се и попитайте и някои от големите дарителски фондации - и те НЕСЛУЧАЙНО не са подкрепили момчето. А депутаите - по популизма ще ги познаете.

13.11 2014 в 19:18

Фондът за лечение на деца в чужбина покрива такива разходи, НО ако същото лечение е приложимо в България и/или това от чужбина не е доказано по-добро, фондът не покрива тези пари и се налага да ги търсят така.