Съдът върна на работа учител, заподозрян в педофилия

Александра Маркарян Последна промяна на 09 юли 2012 в 13:49 2252 6

Съдът върна на работа учителя*, заподозрян в педофилия и уволнен от Първо помощно училище "Проф. дпн Г. Ангушев" в София.

Решението е на Софийския районен съд от 3 юли 2012 година. Учителят по география и изобразително изкуство беше уволнен на 9 март. Съдът го възстановява на длъжността старши учител олигофренопедагог.

На 20 февруари деветима полицаи нахлуха в училището, преровиха компютъра му и откриха, че през него е влизано в сайт с порнографско съдържание, и започнаха разпити на ученици. Учениците признали, че са влизали в сайта, но без знанието на учителя си, в междучасия.

По думите на учителя учениците са били питани дали са ходили в дома му, дали са имали отношения с него. По-късно, в телевизионно интервю, Виолета Аланджийска, началник  група "Детска престъпност" към Криминална полиция в СДВР заяви, че преди 1989 г. учителят е бил осъждан за педофилия.

Съдът връща на работа учителя, постановявайки, че временно изпълняващият длъжността директор на Първо помощно училище Латинка Ковачева го е уволнила незаконно. Ковачева е назначила на негово място човек със 100% намалена работоспособност с чужда помощ, без да е била длъжна да определя места за трудоустрояване. Не са били предоставени доказателства, че професията е подходяща за въпросния нов учител, нито е ясно как той може да изпълнява задълженията си при положение, че му е определена задължителна чужда помощ. При подобно уволнение Ковачева е трябвало да уведоми учителя, ако има налично свободно учителско място. Не го е направила, чак след уволнението в отговор на негово писмо е отговорила, че такова всъщност е имало. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

* Името на учителя е изтрито, защото обвиненията срещу него не се доказаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2012 в 12:21

От осем месеца в Първо помощно училище "Проф. дпн Георги Ангушев" гр. София е назначен за временно изпълняващ длъжността директор всеизвестната Латинка Ковачева. До 1995 е била учител по практика - "Шивачество" в между-училищен център, след което е назначена не без връзки, като директор на Шесто помощно училище в София до конкурс. Естествено не е допусната поради факта, че няма нужния ценз за да заеме поста, тъй като е с полувисше образование. След това и се намира място, като директор на Дом за деца лишени от родителски грижи "П. Славейков". Естествено и там без конкурс. След отстраняването и от този пост поради факта, че в дома се шири проституция и наркомания е назначена до конкурс, като експерт в РИО София-град отговарящ за специалните училище. Не е допусната и на този конкурс поради ниския и ценз и отново и се намира работа в образованието, но като педагогически съветник. И пак не отговаряща на изискванията за този пост. Но това не я задоволява и при първа възможност пак яхва вълната на управленческия пост в образованието без да притежава нужното образование. Никъде, където и да е била на работа не е представяла документ за съдимост. От всичко казано до тук възниква въпроса: "Кой я лансира тази дама и как за да постъпи човек на дадена работа му се изисква свидетелство за съдимост, а на нея, която работи с деца в продължение на десетки години никой не е поискал? Защо министъра подписва трудов договор с човек, който не отговаря на изискванията за заеманата длъжност? Дали въпросната Ковачева не си плаща за да заема тези постове? Въпроси. Въпроси. А кой ще даде отговорите.
Набеждаването в педофилия и пускането на порнографски материали спрямо учителя Птухин идва именно от тази особа Латинка Квачева. Всеки може да си направи изводите!

03.08 2012 в 09:00

Браво на съда! Възтържествувала е истината за този човек, но кой ще изчисти името му и калта, която е хвърлила върху него директорката на учебното заведение. Като се върне на работа с какви очи ще го гледа и колегите му също, които явно не са го подкрепили. Въобще в образованието цари правилото на българския казан в Ада! Няма нужда от дяволи, защото българите сами се топим!

09.07 2012 в 15:20

Не бе дедо Попе, аз разбирам педерасите, а не педофилите! Едните са пълнолетни и си правят каквото искат другите са в зависимо положение от по - възрастните.

За доноса - през онези години бях на 13 така че не знам, ама и сега е така - сега не се казва донос, а оперативна информация и се събира по същия начин.

Не е проблем да се наклепа някой проблем е да се изчисти след това, независимо виновен или не след като имаш досие и си осъждан край деца работа немаш, това е положението.

09.07 2012 в 15:10

Към педофилията, единственото разбиране което дедо поп проявява, е че разбира необходимостта педофилите да се държат далеч от децата.

За осъждането - тогава беше съвсем лесно някой да напише донос. Цяла отделна тема за какво е бил осъден преди 1989г и на какви години е бил тогава (да не вземе да се окаже, че и той е бил малолетен?)

09.07 2012 в 14:53

Не знам дедо Попе, нещо ми подсказва че си прав, ама и педофилията, както и хомосексуализма е много гнусно нещо и докато към второто би могло да се прояви разбиране, към първото в никакъв случай.

На човека местото му най-малкото не е в училище сред деца, дори е трябвало напълно да му се забрани да работи с деца след осъждането му през 1989 г.

Тогава дедо Попе, компютри нямаше и няма как да се оправдаеш, че некой друг е разглеждал педофилския сайт..

Трети вече е въпроса, защо администратора на училищната мрежа не е забранил достъпа до определени сайтове.

09.07 2012 в 14:14

С целия морален упрек към педофила като такъв, дедо поп е силно скептичен към случаите, когато обвиняват някого в педофилия. Това е съвременната анатема - педофил, не педофил, като те нарекат такъв - отпадаш от обществото.

И без връзка с новината:
Цяла една отделна тема е тихичкото разширяване на обхвата на "педофилията" до размиване на понятието. Вече всичко до 18г е прокурорско - което рязко контрастира с преобладаващата в населението сексуална практика. Отклонява се и ресурс от истинския проблем "педофилия", в медицинския му смисъл - отношение към деца, още нямащи полови белези и съответстващите им понятия и нагласи.
 
X