Съдът върна на работа учител, заподозрян в педофилия

Александра Маркарян 09 юли 2012 в 13:49 2796 6

Съдът върна на работа учителя*, заподозрян в педофилия и уволнен от Първо помощно училище "Проф. дпн Г. Ангушев" в София.

Решението е на Софийския районен съд от 3 юли 2012 година. Учителят по география и изобразително изкуство беше уволнен на 9 март. Съдът го възстановява на длъжността старши учител олигофренопедагог.

На 20 февруари деветима полицаи нахлуха в училището, преровиха компютъра му и откриха, че през него е влизано в сайт с порнографско съдържание, и започнаха разпити на ученици. Учениците признали, че са влизали в сайта, но без знанието на учителя си, в междучасия.

По думите на учителя учениците са били питани дали са ходили в дома му, дали са имали отношения с него. По-късно, в телевизионно интервю, Виолета Аланджийска, началник  група "Детска престъпност" към Криминална полиция в СДВР заяви, че преди 1989 г. учителят е бил осъждан за педофилия.

Съдът връща на работа учителя, постановявайки, че временно изпълняващият длъжността директор на Първо помощно училище Латинка Ковачева го е уволнила незаконно. Ковачева е назначила на негово място човек със 100% намалена работоспособност с чужда помощ, без да е била длъжна да определя места за трудоустрояване. Не са били предоставени доказателства, че професията е подходяща за въпросния нов учител, нито е ясно как той може да изпълнява задълженията си при положение, че му е определена задължителна чужда помощ. При подобно уволнение Ковачева е трябвало да уведоми учителя, ако има налично свободно учителско място. Не го е направила, чак след уволнението в отговор на негово писмо е отговорила, че такова всъщност е имало. Решението на съда подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

* Името на учителя е изтрито, защото обвиненията срещу него не се доказаха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови