Съдът спря делото за хулиганство срещу Сидеров заради имунитета му

Offnews 15 октомври 2014 в 15:45 4114 7

Кадри от скандала на летище Варна

Софийски градски съд (СГС) спря делото за хулиганство срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров. Причината е депутатският имунитет, с който той се ползва, след като беше избран за депутат в новото Народно събрание.

Делото беше заведено срещу Сидеров заради инцидента на летище Варна от началото на годината, при който лидерът на "Атака" вдигна скандал на Стефани Дюмортие, директорка на Аlliance Francaise (Алианс франсез) във Варна, а след това удари и полицай. 

Молбата за спиране на делото бе внесена днес от адвокат Явор Нотев, също депутат от "Атака". Наблюдаващият прокурор Зорница Таскова каза, че молбата следва да бъде уважена от съда, докато бъде изяснен въпросът с имунитета на Сидеров.

Според съдия Мариета Райкова спирането на делото е единственият възможен ход. Тя се позова на Решение №5 на Конституционния съд от 2001 г., според което властническите правомощия на Народното събрание възникват от деня на избора, което означава, че Сидеров вече се ползва с имунитет. 

Днес като свидетели в съда се явиха тримата полицаи, които са участвали в свадата. От посолството на Франция пък изпратиха нова нота, с която уведомяват, че Стефани Дюмортие се ползва с имунитет и няма да се яви в съда. Тя вече е разпитана пред съдия в хода на разследването.

През юли съдът не успя да даде ход на делото и го отложи за днес по изрично искане на защитата. Тогава процесът не тръгна, защото Сидеров не бе получил препис от обвинителния си акт преди повече от 7 дни от деня на заседанието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!