Сачева: Мярката 60/40 ще действа до есента. Безработицата се покачва

OFFNews 04 февруари 2021 в 10:27 1231 0

"Мерките със сигурност ще действат за максимално дълъг период. По мярката на 60/40 ще има средства до края на септември. Подкрепата за родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година", заяви социалният министър Деница Сачева пред БНТ. 

Тя добави, че мерките обхващат максимално всички бизнеси и ако има ревизия, тя ще е от 1-ви април. 

"Общо почти 2 милиарда лева са средствата, стигнали до хората у нас, като най-много са разплатени по мярката 60/40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80/20. С 30 млн. лева подкрепихме семействата, чиито деца учат дистанционно като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който са учили онлайн", добави Сачева.

Социалният министър коментира и забавянето за изплащане на средствата по мярката "Запази ме", която е за затворени бизнеси.

Това се дължи на факта, че ние взехме решение директно да изплащаме средствата на работниците, а не на работодателите. Това увеличи многократно обема на работа, защото кандидатстваха около 8000 работодатели за 46 000 работници, обясни Сачева.

Безработицата в страната се покачва. За януари е 7%. "Вероятно затварянето на различни бизнеси също е довело до освобождаването на служители. На този етап поддържаме безработицата в нива 7-7,5%", отчете министърът на труда и социалната политика.  

"Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически, а са плод на това, което чуваме от медицинските специалисти. Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти. По отношение на образованието и учениците със сигурност имахме консенсус. Относно отварянето на ресторантите изцяло сме следвали това, което сме получили като препоръка от Оперативния щаб", коментира Сачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews